За дома

6 начина да перете прането си екологично

Как да опазите околната среда и здравето си, когато изпирате дрехите?

25.04.2017г. / 13 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опазването на околната среда трябва да се превърне в приоритет на всички хора. Може да се стори странно на мнозина, но прането ви също вреди на околната среда. Изпирането, сушенето на дрехите, изразходването на електроенергия създава огромни емисии на вредни парникови газове.

Можете обаче да перете по-екологично. Има някои техники, които ще ви помогнат да направите прането си щадящо околната среда, водите и природата.

1. Контролирайте температурата.

Колкото по-висока е температурата, толкова повече енергия ще ви е необходима, за да изперете прането си. Изпирането на дрехите с хладка или студена вода щади природата и намалява вредните емисии. Сортирайте дрехите и бельото си. Онези, които не са силно замърсени и които не могат да се перат на високи градуси изпирайте на ниска температура.

2. Перете, само когато пералнята е пълна.

За да пестите енергия, вода, ресурси, а и за да сте екологично отговорни, перете само тогава, когато пералнята е пълна. Не пускайте цикъл на пране с полупразна пералня или само за една-две дрехи.

3. Ползвайте природни средства за пране и премахване на петна.

Има толкова алтернативи на перилните препарати, от които може да се възползвате. Вместо да рискувате здравето си с вредните съставки в перилните препарати в търговската мрежа, изберете почистващи средства с натурален произход.

4. Изберете белина на кислородна основа, не на хлорна.

Новите щадящи околната среда формули за създаване на белина за пране позволяват да направите избор. Избирайте кислородна белина вместо хлорна.

5. Сушете дрехите на въздух.

Не използвайте сушилня за пране или ако го правите, то поне нека е в краен случай. Простирайте дрехите на въздух, за предпочитане на открито. Изкуственото сушене е вредно за околната среда, но и за кожата ви.

6. Направете си сами собствени изпиращи препарати.

Съществуват много варианти за домашно приготвяне на перилни препарати от натурални съставки. Природата се е погрижила да ни дари със средства за почистване, само трябва да знаем кои са те и как да ги комбинираме.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време