За дома

5 лесни домакински трика за почистване на дома

Как да улесним живота си на домакиня?

21.08.2017г. / 10 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Bright Side

Снимка: Bright Side

Всяка домакиня се нуждае от мъдри съвети, за да изчисти добре дома си. Понякога се изисква и малко хитрост, за да улесним досадното чистене и да си освободим повече време за семейството. 

Чистенето с химически препарати може да навреди на здравето, понякога причинява кожни раздразнения, хормонални проблеми, смущения в дихателната система, алергии. 

Как да почистим дома си с натурални продукти, бързо и лесно?

1. Вода и лимон за силно замърсена микровълнова.

Залепналите пръски от хранителни остатъци по микровълновата са трудни за чистене. Дори с препарат се изисква доста търкане, докато постигнем успех. Не и ако използваме вода с лимон. 

7 от най-мръсните места в кухнята

Нарежете един лимон, потопете го в съд с вода и пуснете микровълновата за 2 минути. След това с няколко движения ще почистите цялата вътрешност на микровълновата с помощта на влажен парцал. 

2. Оцет и сода при загоряла фурна.

Загорялата фурна е кошмар за всяка домакиня. Ако използвате смес от оцет и сода обаче няма да имате проблеми с изчистването на черния загар. Смесете равни части оцет и сода до получаването на паста. Разпръснете я по повърхността на фурната. Затворете вратичката, пуснете на ниски градуси за 30 минути. След това избършете с мокър парцал или гъба. 

3. Лимон и сол за зацапана мивка.

Кухненската мивка е средище на бактерии и хранителни остатъци, полепнали по повърхността ѝ. Можете лесно да ги почистите като потопите обилно половин лимон в сол. С него започнете да търкате повърхността на мивката. Ще светне като нова за няколко минути. 

5 грешки в обзавеждането, които хората със стил не допускат

4. Лимон за премахване на котлен камък от смесителите.

Варовитата вода създава условия за натрупване на котлен камък и отлагания върху смесителите. Просто втрийте в тях половин лимон, след това забършете с парцал или изплакнете. Ще засветят сякаш сте ги търкали с агресивен препарат. 

5. Лимонена киселина срещу потъмняване на съдовете.

Любимата ви чаша за кафе е потъмняла от вътрешната страна, защото я ползвате вече години наред? Никакъв препарат за съдове не помага да почистите тъмните петна? На помощ идва лимонената киселина. Изсипете малко лимонтозу в чашата и с навлажнена гъба започнете да търкате. Ефектът е страхотен. 

Коментирай