За дома

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа

Колко често трябва да сменяме възглавницата

15.09.2019г. / 08 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възглавницата, на която спите всяка вечер, трябва да е чиста и удобна. Вътрешността на възглавниците създава много благоприятни условия за развитие на болестотворни бактерии, защото задържа влага, пот, мъртви кожни клетки.

Всяка възглавница, независимо от какъв материал е направена, трябва да се почиства редовно, за да се избегнат рисковете за здравето.

Как да почистим различните видове възглавници?

Пух и фибърен пълнеж

Едни от най-разпространените видове пълнеж за възглавници е смесицата между пух и фибърни влакна. Те са идеални за пране в пералня. Важно е да не се пускат на прекалено високи обороти при центрофуга.

Какво никога да не топлим в микровълновата?

Ако възглавницата има етикет със специални изисквания при пране, прочетете го внимателно.

Ако обаче сте го отрязали и не помните какво пише на него, включете пералната машина на лека програма с хладка до топла вода плюс центрофуга на ниски обороти.

Пера

Възглавниците с пера са друг подходящ продукт за пране в перална машина. Уверете се, че през шевовете на възглавницата няма да излязат пера, ако са разшити или са прекалено разхлабени.

Ако използвате сушилня след това, сложете в нея няколко тенис топки, които ще допринесат за издуването на възглавницата до първоначалния ѝ вид. Не се стряскайте, ако я извадите от пералнята напълно смачкана.

Ако усетите лош мирис, това също е нормално, тъй като естествената перушина може да излъчва неприятна миризма при пране. Изложете възглавницата на слънце за няколко часа.

Пяна

Възглавниците, направени от пяна, не са подходящи за пране в пералня. Агресивните условия при машинно пране ще разрушат пяната. Ако има специален етикет, прикачен на възглавницата, следвайте инструкциите.

Полезни домашни трикове за полиране на сребро (галерия)

Ако ли не, първо почистете добре с прахосмукачка от двете страни на възглавницата. Ако има подвижна калъфка, можете да я свалите и да изперете само нея според указанията на етикета.

Друг вариант да почистите вътрешността на възглавницата от пяна е да я сложите в сушилнята и да увеличите температурата. Дръжте я вътре около 20 минути. Това ще помогне да убиете бактериите.

Извадете възглавницата от сушилнята и почистете ръчно замърсените зони с кърпа, напоена с мек разтвор с препарат за съдове. Изплакнете с влажна кърпа. Оставете възглавницата да изсъхне напълно преди употреба.

Кога да смените възглавницата

Независимо колко сте прилежни в прането и почистването на възглавниците си, те трябва да се сменят периодично. Само така ще избегнете риска от инфекции, раздразнения, алергии, кожни проблеми.

* Лесен начин да разберете дали е време да смените възглавницата си е като я сгънете на две половини. Ако не се върне бързо в първоначалната си форма, значи е крайно време да си купите нова.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )