За дома

10 алтернативни употреби на зехтина

Неподозирано полезен в много отношения

16.12.2018г. / 07 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зехтинът е една от най-здравословните растителни мазнини, особено добитият чрез студено пресоване. Консумацията на зехтин помага за намаляване на сърдечносъдовия риск, високото кръвно налягане, холестерола.

Знаем, че зехтинът е полезен, но знаем ли за какво още да го използваме? Ето някои интересни алтернативни и нестандартни употреби на полезното растително масло.

1. Направете си скраб със зехтин и захар.
Този натурален ексфолиант едновременно ще овлажнява и ексфолира кожата ви като я остави безкрайно гладка и мека. Особено подходящ е в зимните месеци, когато студът и вятърът проникват през дрехите и изсушават кожата.

Зехтинът и неговите чудеса в дома

2. Овлажнявайте краката и ръцете си със зехтин.
Няма нужда да харчите пари за скъпи кремове и лосиони за крака и ръце. Достатъчен ви е натуралният зехтин. Масажирайте краката и ръцете си със зехтин и ще се убедите в чудесата, които прави той с кожата през зимата.

3. Овлажнявайте косата си.
Косата страда всеки ден заради продуктите и уредите, с които я третираме. Поправете щетите със зехтин. Полезните му свойства за косата са известни още от векове. Не се плашете, че щом е растително масло, ще омазни косата ви, напротив. Зехтинът балансира косъма и скалпа и ги прави здрави и подхранени.

4. Предотвратете топката косми, ако имате котка.
Дори котките могат да се възползват от ползите от зехтина. В зависимост от това колко е голяма котката ви ѝ давайте по 1 до 2 чаени лъжички зехтин на ден. Консумацията му предотвратява натрупването на космени топки в корема на домашния ви любимец.

5. Отпуснете стегнатия цип.
Ако имате нов цип на панталоните или якето, който заяжда или е много стегнат, намажете го с малко зехтин и ще тръгне перфектно.

6. Премахнете грима си.
Зехтинът е прекрасен демакиатор. Напоете памучен тампон с малко зехтин и премахнете грима. Зехтинът едновременно ще почисти кожата и ще я овлажни. След това изплакнете и попийте с кърпа.

Как зехтинът помага на косата?

Свързани статии

7. Успокойте слънчевото изгаряне.
Зехтинът е много подходящ за намазване на изгоряла от слънцето кожа. Той отнема червенината, изсъхналата и прегоряла кожа.

8. Лекува сух скалп.
Вместо балсам можете да използвате зехтин. Той помага за балансиране pH-то в скалпа и подхранването му. Може да повлияе добре дори раздразнен скалп, както и пърхот.

9. Възстановява дървените мебели.
С памучна кърпа, леко напоена със зехтин, можете да разтриете драскотините по повърхността на дървените ви мебели. Следите ще се скрият, а дървото ще се полира и ще изглежда като ново.

10. Измийте лицето си.
Последното, което ще ви хрумне за измиване на лицето, е нещо мазно, каквото е зехтинът. Той обаче има свойството да почиства и неутрализира себума и натрупаните мазнини по кожата на лицето. След като го изплакнете и масажирате малко със зехтин, изплакнете с чиста вода и влажна кърпа.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 6 години )
Винаги имам хубав испански зехтин вкъщи и освен за готвене, го употребявам за овлажняване на кожата на ръцете и пониякога на косата, кожата остава мека, а косата има невероятен блясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време