Всички имаме вкъщи разни неща, които си стоят в шкафа или в килера от месеци, даже години. Пазим ги, ако случайно потрябват или защото сме използвали малко от тях, останалото е останало на съхранение.

Каквато и да е причината да пазим стари вехтории, предмети или продукти, всяко нещо си има своя срок на годност. Когато той изтече не е добре да продължаваме да ползваме даденото нещо.

Някои продукти и предмети стават вредни след изтичането на срока на годност. Кои са те?

1. Водороден пероксид (перхидрол) – 2 месеца

Водородният пероксид се съхранява обикновено при останалите лекарства в шкаф или кутия. Много малко хора знаят, че след като се отвори веднъж, той губи свойствата си след около 2 месеца. Не го дръжте повече след отварянето, просто няма смисъл.

Какво никой не ви казва за шампоана?

2. Подправки – 2 години

Кутията с подправките е най-голямата гордост за запалените кулинари. Ако имате богато разнообразие от аромати и вкусове трябва да знаете, че след 2 години тези подправки губят качествата и свойствата си. Дори да сте си ги купили от далечния изток, където сте ходили на екскурзия преди време, няма смисъл да ги пазите за друго, освен за спомен.

3. Спортни обувки – 6 месеца

Любимите ви маратонки или гуменки, с които тичате през ден или ходите на фитнес, не трябва да се използват повече от 6 месеца и това е абсолютният максимум. В тях се натрупват мъртви клетки, пот, влага и нечистотии, които създават условия за инфекции по кожата и ноктите на краката.

4. Чаени торбички – 6 месеца

Ако не използвате чайчетата си повече от половин година, по-добре ги изхвърлете. Чаените торбички предизвикват ферментиране на сухите листа вътре в тях при продължително стоене в кухненски шкафове.

5. Слънчеви очила – 2 години

Любимите ви скъпи очила може вече да не са полезни за вас, ако ги имате от 10 години, че и повече. Предпазното покритие изтънява и се изтрива с времето.

6. Четка за зъби – 3 месеца

Сменяйте четката си за зъби често или на около 3 месеца, ако искате да предпазите устната си кухина от инфекции.

7. Кърпи за баня – 3 години

Колкото и да перете своите кърпи, те задържат бактерии, особено ако материята им вече е разнищена от пране и ползване.

Какво става с организма 10 часа, след като сме се лакирали?

8. Четки за коси – 1 година

Въпреки че фабрично на нито една четка за коса не е посочен срок на годност (все пак не е продукт, който да се развали), тя не бива да се ползва повече от 1 година. В нея се натрупват мъртви кожни клетки, мазнини, отлагания, пърхот и всякакви подобни екскременти от скалпа.

9. Четки и гъби за грим – 5-6 месеца

За да избегнете замърсявания и инфекции, сменяйте пособията за грим на такъв период.

10. Сутиен – 2 години

Любимият ви сутиен от скъп магазин, който сте си купили преди години още е здрав. Чудесно, но ако го носите често, той започва да става вреден за вас. Тъканта и подпорните му елементи най-вероятно са се деформирали, което не осигурява нужната подкрепа за гърдите.