Чугуненият тиган е смятан за един от най-полезните варианти сред тиганите. Той е любим на много домакини, защото може да се използва едновременно за пържене и печене. Няма незалепващо покритие, което да крие риск от отделяне на канцерогенни съединения и освен това се почиства лесно.

Тиганът от чугун е страхотен в приготвянето на някои ястия и печива, например царевичен хляб, защото можете да започнете ястието или печивото на котлона, а след това да го пъхнете във фурната така, както си е в тигана.

Грешки в кухнята, които много хора допускат

Има някои храни обаче, които не трябва да готвите в чугунения си тиган, колкото и да ви е любим. Кои са те и защо?

Доматен сос

Киселинните храни като доматите могат да повредят вкусовите и ароматните качества на подправките в тигана. Киселините провокират отделяне на металически вкус, който насища соса. Затова вместо да правите сосовете си в чугунен тиган, използвайте такъв от неръждаема стомана.

Месо с вино

Не е добра идея да готвите меса, киснати в марината от вино, оцет или соев сос, защото киселините в тях отново ще придадат метален вкус на месото.

Още по темата

Десерти

Теоретично, десертите излизат страхотни от чугунения тиган. Той придава идеален ръб на десерта, освен това от котлона го пъхвате директно във фурната. Но трябва да имате предвид, че ако сте приготвяли пикантни храни преди това, те ще наситят вкуса на десерта ви и по-скоро ще го развалят. Миниатюрните грапавини в повърхността на чугунените тигани задържат вкусове и миризми.

Почистване на керамичния плот на печката

Омлет

Омлетът изисква умения в обръщането му, които да не нарушат целостта му. Повърхността на тигана трябва да е идеално гладка, за да улесни обръщането и да не предизвика залепване. Чугуненият тиган е неподходящ в случая.

Деликатни риби

Подобно на яйцата, месото на рибата е деликатно и залепва лесно. То е крехко и при загаряне по повърхността на тигана се начупва и разпада. Случва се още повече, ако рибата е овкусена с подправки, които залепват по дъното на тигана. Сред най-неподходящите риби за приготвяне в чугунен тиган са сьомгата, треската, писията, пъстървата.