За дома

6 начина да изчистите цялата къща с лимон

Екологичен и бърз метод

02.04.2018г. / 14 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимонът е полезен за организма, но и в домакинството. С негова помощ можете да почистите различни повърхности у дома, да изперете и избелите дрехите си, да ароматизирате жилището, да дезинфекцирате.

Вижте различните начини, по които лимонът може да ви помогне да почистите всичко вкъщи по натурален и екологичен начин.

Почистете дъските за рязане

Дъските за рязане, независимо дали са дървени или пластмасови, задържат бактерии и остатъци от храна в микроскопичните си цепнатини. Можете да ги изчистите с помощта на лимон, който съдържа едни от най-естествените вещества и киселини, почистващи в дълбочина.

5 неща, които да почистите моментално

Просто втрийте половин лимон по цялата повърхност на дъската за рязане. След това оставете киселината да подейства 20-30 минути. Измийте с препарат за съдове и оставете да изсъхне напълно.

Направете белите дрехи още по-бели

Лимоните имат избелващ ефект. Сокът от тях действа избелващо на тъканите. Сложете дрехите в леген, добавете към тях прясно изцеден лимонов сок или нарязан на филийки лимон. Залейте с гореща вода, ако тъканта на дрехите позволява. Оставете да престои така за няколко минути. След това изперете.

Използвайте вместо обезмаслител 

Киселината в лимоните разгражда мазнините и загорелите остатъци от храна по съдовете. Втривайте енергично резени лимон, за да разградите мазнините, след което ще ви е по-лесно да изчистите тавите и тенджерите си.

Можете да си направите и спрей обезмаслител, който да ползвате за други повърхности, например за почистване на фурната и котлоните. За целта смесете 2 чаши вода, 2 супени лъжици лимонов сок, ½ чаена лъжичка течен кастилски сапун, 1 супена лъжица сода за хляб. Разбъркайте добре сместа и я поставете в бутилка със спрей.

За почистване на порцеланови сервизи или контейнери за храна

Пластмасовите съдове за носене и съхранение на храна се вмирисват и боядисват след няколко употреби. Можете да ги почистите и ароматизирате с лимон. Втрийте го в цялата повърхност на кутията, след това измийте в съдомиялна или на ръка.

Свързани статии

7 от най-мръсните места в кухнята

Направете същото и с порцелановите си сервизи. Те се боядисват много лесно от кафето и чая, които сервирате в тях. Можете да ги почистите като смесите малко сода с малко лимонов сок и разтриете зацапаните места. След това отново измийте по стандартния начин.

Изчистете рендето си

След като сте стъргали нещо мазно или лепящо се по рендето, просто минете с половин лимон. Настържете лимона, докъдето можете. Ако и след това има остатъци, настържете и другата половина. Измийте с вода и препарат за съдове. Остатъците и мръсотията падат много по-лесно.

Накарайте ваната да заблести

Лимонът е прекрасен както за порцелан, така и за емайлирани фаянсови повърхности в банята. По ваната и мивката остават мръсни петна с тъмножълт или кафяв цвят. Втрийте в тях половин лимон. Той действа абразивно и ще премахне наслагванията по гладките повърхности в банята.

За повече блясък и чистота смесете сода с лимонов сок до получаване на паста. С нея изтъркайте замърсените повърхности и изплакнете.

Коментирай