За дома

Как да изчистите микровълновата за нула време?

Без търкане и токсични препарати

16.04.2018г. / 06 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки, който ползва микровълнова фурна знае колко бързо се замърсява. По стените и стъклената ѝ въртяща се поставка остават мазни петна, засъхнали пръски от храна, наслагващи се с всяко пускане.

Тази мръсотия е среда за развитие на бактерии и микроорганизми. Важно е да я премахвате своевременно, за да предпазите себе си и семейството си от потенциални опасности за здравето.

Грешки при употребата на пералнята, които я развалят

Чистенето на микровълновата обаче не е никак лесно. Трудно се отстраняват засъхналите петна. Търкането след всяко ползване е досадно, освен това така рискувате бързо да увредите емайлираната повърхност на фурната. Някои препарати са наистина агресивни.

Какво да правите? 

Има лесен натурален начин да почистите микровълновата бързо, без упорито търкане и без вредни за вас и електроуреда препарати.

Какво ви трябва?

  • Вода
  • Оцет
  • Резени лимон или есенция лимон (може и лимонов сок или етерично масло)
  • Дървена лъжица или клечка за зъби
  • Гъба и хартиени кухненски кърпи 
  • Микрофибърна кърпа
  • Препарат за съдове

Неща, които да не изхвърляте от вкъщи

Как да почистите отвътре:

В стъклена купа с вода поставете няколко супени лъжици оцет, лимоновите парчета или есенция. Киселините ще помогнат за разрушаването на структурата на мазните натрупвания и засъхналата храна.

Свързани статии

Добавете клечката за зъби в купата със сместа. Дървото позволява на водата да се нагрява без да изкипи, тъй като в него се образуват мехурчета, поемащи резонанса на водните молекули. Можете да поставите няколко клечки за всеки случай.

6 начина да изчистите цялата къща с лимон

Поставете купата в микровълновата и пуснете за 2 минути. Загрейте, докато сместа заври. Ако е необходимо удължете времетраенето. Когато водата заври, спрете микровълновата и не отваряйте вратичката още 15 минути. Нека парата да подейства допълнително на зацапванията от храна.

Извадете купата внимателно, защото е гореща и избършете мокрите стени на микровълновата с помощта на гъбата, напоена с няколко капки препарат за съдове. След това минете с кухненската хартия. С нея ще оберете най-едрите парчета остатъци от храна, полепнали по стените. Накрая избършете с влажна микрофибърна кърпа. Тя ще отстрани всички замърсявания и ще лъсне микровълновата до блясък.

Не забравяйте да почистите и гуменото уплътнение с гъбата и препарата за съдове. По него се наслагват много хранителни остатъци, които често биват забравяни.

Коментирай