За дома

Места, които никога да не пропускате в пролетното почистване

Често ги забравяме, а не трябва

14.04.2018г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта е времето, в което почистваме домовете си от зимното замърсяване в дълбочина. Често обаче забравяме някои деликатни кътчета в дома, които крият много мръсотия и са среда за развитие на бактерии.

Кои места в дома не трябва да забравяте да почистите в тазгодишното пролетно почистване?

Гърба на столовете и креслата

Вероятно в повечето случаи наблягате на предната част на мебелите си за сядане, но мръсотия се събира и в тяхната задна, често невидима част.

Елементите на полилеите и лампионите

Може би не си давате сметка колко прах се събира по висящите осветителни тела. При всяко раздвижване на въздуха у дома този прах се сипе върху вас и го вдишвате.

6 начина да изчистите цялата къща с лимон

Уплътнения на мивките

Повечето домакини измиват старателно мивките си в банята и кухнята. Онова, което някои от тях забравят обаче е задната част на мивката – там, където е уплътнението, предпазващо стената от протичане. Там се създава идеална среда за развитие на бактерии.

Малки уреди

Тостер, кафемашина, миксер, пасатор – всички тези и още малки кухненски уреди, които ползваме ежедневно, събират мръсотия, остатъци от храна, прах и микроорганизми, които ни разболяват.

Кофи за боклук

Изхвърляте боклука, но почиствате ли често кофата, в която го събирате? Тя е развъдник на бактерии и опасни патогени, които се разнасят лесно из целия дом. Почиствайте кофата за боклук всяка седмица за повече сигурност за здравето. Започнете с тази традиция през това пролетно почистване.

Пролетта – най-доброто време за промяна в живота

Миялна и пералня

Тези уреди са сред най-рядко почистваните. А това е голяма грешка, тъй като в тях се събират повече бактерии, отколкото в тоалетната чиния. Можете да ги почистите като пуснете цикъл на въртене без дрехи или съдове като добавите дезинфекциращ препарат. Можете и да замените препарата с равни части вода, оцет, лимонов сок и няколко лъжички сода за хляб.

Под кухненски шкафове и шкафове за баня

Ако мебелите ви в кухнята или банята са повдигнати на крачета, не забравяйте да почистите под тях. Ако пък са разположени директно на пода, преместете ги, ако е възможно, и почистете под тях. Това, че са поставени плътно на пода не означава, че мръсотията и бактериите нямат начин да се просмучат отдолу и да влияят на здравето ви.

Хармония в дома и съзнанието – каква е тайната?

Уреди за пречистване на въздуха 

В някои домакинства хората се възползват от иновативните уреди за пречистване на въздуха в затворени домашни пространства. Те са полезни, предпазват от алергени, фини прахови частици и бактерии. Важно е обаче да ги почиствате щателно, за да не задържат уловените нечистотии и да поставят здравето ви в риск.

Поставка за четка за зъби

Колко често се сещате да изчистите поставката за четките ви за зъби? Ами сапунерките, дозаторите за течен сапун, рафтовете в шкафа в банята? Това са все места, на които се събират невероятно много бактерии, а често ги забравяме.

Матраци

Пролетното почистване няма как да мине без основно почистване и на матраците. Слънцето и топлият въздух през пролетта позволяват на матрака да изсъхне бързо и ефикасно, затова пролетното почистване е идеалният момент за това.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати