За дома

Етикет за хранене – кога ползваме прибори и кога хапваме с ръце?

Полезни съвети за официални събития

09.05.2018г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как избирате заведението, в което ще хапнете днес с приятели, ще заведете любим човек на романтична вечеря или ще си уговорите бизнес обяд?

Без значение от критериите, по които търсим най-доброто за случая място, никога не трябва да забравяме за етикета на хранене.

Въпреки и да знаем някои основни принципи, има още някои правила, на които е добре да обърнем внимание, като кога можем да се храним с ръце и кога задължително се ползват прибори.

Супа мисо

Супа мисо, както и повечето азиатски супи, които може да си поръчате в ресторант се сервират в малки, но дълбоки купички. Купичката се обгръща с едната длан, като палецът се поставя на стената на купичката, за да я придържате добре. Отпивайте от бульона на малки глътки, а за да си хапнете и от останалите съставки на супата може да ползвате пръчици или лъжица.

Бекон

Ако беконът е препечен, хрупкав, има риск да се разпадне, докато ползвате нож и вилица, затова може да го хапвате с ръце. Но когато беконът не е термично обработен, сервиран е като мезе или допълнение към ястието, добре е да ползвате нож и вилица.

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

Маслини

Когато маслините се сервират в купички на масата, може да се взимат с ръце. Ако маслините са съставка в ястие, например салата, те се консумират с вилица. Маслините в чаша мартини могат да се консумират с помощта на парти клечица или като отпиете от напитката си.

Рибен стек 

Рибният стек се консумира с вилица и нож, като в някои ресторанти вилицата може да бъде с три зъба, върхът на ножа да е леко извит. Отрязвате малко парче от рибата, хапвате го, а с ножа си помагате, за да отстраните костите.  

Пица

Ако сте у дома или с приятели на парти, може да хапвате парчетата пица с ръце. Но когато сте на ресторант е добре да ползвате нож и вилица.

11 вкусни и лесни рецепти за домашна пица

Цели риби

Разрежете по средата от главата до опашката, така че да не засягате гръбначната кост в рибата. Повдигнете горната половина на рибата и леко отделете в свободното място на чинията. По същия начин обезкостете и долната част на рибата, като основната кост, както и останалите малки поставете в специално сервираната чиния за кости. Овкусете рибното месо с лимон, сол, пипер и може да пристъпите към консумирането ѝ. 

Месо с кост/кокал

По време на бизнес вечеря или в неформална обстановка в ресторант, месо на кост трябва да се консумира с нож и вилица. Когато сте у дома, на парти с приятели, на пикник, ребърца, крилца, бутчета и други меса на кокал може да хапвате с ръце.

Скариди

Ако скаридите не са с почистена опашка, може да ги хапвате с ръце, като остатъците се слагат в специална за целта чиния. Когато са на шишчета, взимате шишчето и го хапвате от него или ако скаридите са по-обемни с помощта на вилица ги сваляте от шишчето, за да ви бъде по-лесно.

Твърде големите скариди се нарязват на няколко по-малки парчета. Почистените варени и пържени скариди сервирани в чиния се консумират с вилица и нож.

10 рецепти за диетични десерти

Сирена

Меките сирена, като камембер или бри, се консумират заедно с коричка хляб, крекер. На по-твърдите сортове сирена например чедър, с помощта на нож се премахва восъчната обвивка, като се задържа сиренето с вилица.

Ако ви сервират десертни сирена с ядки, плодове, крекери, тогава си вземете няколко парченца от сирената в чиния и намажете сиренето върху крекера.

Свързани статии

Твърдите сирена, нарязани на парчета, могат да се поставят в чинията с помощта на прибори за хранене. Но ако си направите нещо като малък сандвич с крекер или хляб, не е забранено да вземете с ръцете си сиренето.

Десерти

Еклерите винаги се консумират с нож и вилица. Поничките се разкъсват с ръце и се консумират на малки парчета. По-малките десерти с глазура може да нарежете на две или четири части и да ги хапвате и с ръце. Когато глазурата е много течна, лепкава, ползвайте прибори за хранене.

Снимка: pixabay

По материали от adme.ru

Коментирай