За дома

5 неща, които да не купувате втора употреба

Защо не е добре за здравето

02.10.2018г. / 10 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Купуването на дрехи и вещи втора ръка може да е наистина добра инвестиция. По-евтино е, а и могат да се открият истински съкровища, които са се оказали ненужни за друг човек.

Има някои неща обаче, които не трябва да купувате на старо, защото крият риск за здравето ви, независимо, че вероятно са обезпаразитени. Кои са те? 

Домашно приготвени омекотители за дрехи

Бельо

Ако има нещо, което със сигурност не трябва да купувате втора ръка, това е бельото във всичките му форми. Долно бельо, сутиени, чорапи – всички тези облекла за интимни зони могат да бъдат закупени преспокойно нови и то евтино. Не рискувайте здравето си.

Тренировъчни екипи 

Ако купувате екипировка за ски или сноуборд, например якета, грейки и специални обувки е добра инвестиция, защото тези пособия са твърде скъпи. Но ако става въпрос за ластичен клин или спортен сутиен, купете ги нови. Дори след изпиране и обезпаразитяване тези дрехи продължават да съдържат бактерии и кожни клетки, тъй като са били в пряк досег с изпотеното тяло на трениращия.

Освежаване на застояли дрехи с водка

Шапки 

Спомняте ли си последния път, когато сте прали шапката си? Точно така. Преди да бъдат продадени втора употреба шапките са изпрани и обезпаразитени само веднъж. Това е крайно недостатъчно. Не ги купувайте на старо, за да не подлагате кожата си на риск.

Бански 

Подобно на бельото, банските попадат в категорията непрепоръчителни дрехи за купуване втора ръка.

Обувки 

Обувките са един от най-големите развъдници на гъбички и бактерии. Дори след изпиране на висока температура в пералня тези микроорганизми не умират. Дерматолози препоръчват дори новите обувки да не се носят повече от 3 до 6 месеца, още повече ако се носят всеки ден. Какво остава за обувки на старо.

10 неща, които да изхвърлите от кухнята си веднага 

Коментирай
Свободно време