За дома

4 грешки в дома, които стопаните на домашни любимци правят

Как обзавеждането им вреди

20.06.2018г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществуват редица изследвания, които потвърждават влиянието на обстановката и обзавеждането вкъщи върху хората, които обитават дома. Оказва се, че интериорният дизайн има не по-малко влияние и върху домашните любимци.

Разликата между тях и хората е, че те не могат да изразят раздразнението и неудобството си с думи, а разчитат само на поведението. То обаче невинаги е правилно разчетено от техните стопани.

Ако кучето или котката ви проявяват признаци на нервност, неспокойни са, изразяват агресия в определени случаи или са уплашени и омърлушени без видим повод, то причината може да се крие в неподходящия и дразнещ вътрешен дизайн.

Кои са грешките, които много стопани на домашни животни допускат в обзавеждането без изобщо да си дават сметка, че то може да вреди на любимците им?

Ярки цветове 

Широко разпространено е схващането, че кучетата и котките виждат черно-бяло. Всъщност това не е съвсем така. Те възприемат определени цветове. Също така могат да виждат слаба светлина многократно по-добре от хората. Животните имат способността и да виждат ултравиолетовия спектър на светлината, за който нашите очи са нечувствителни.

Това означава, че някои цветове могат да се окажат прекалено дразнещи за животното и това да предизвиква смущения в поведението му. Това важи и за ярки предмети в дома, особено флуоресциращи.

Придържайте се към по-меките нюанси в дома, за предпочитане жълто или виолетово в по-бледите им форми, както и цялата гама на бежовото.

Дървени подове и хлъзгащи се повърхности

Дървото дава най-приятния уют в дома. Много хора избират дървената настилка за подовете на жилището си. Други предпочитат плочките, които обаче се оказват хлъзгави не само за хората, но и за животните.

Дървената настилка е удобна и за малките кученца, които все още нямат развити двигателни способности. За разлика от тях обаче възрастните кучета се хлъзгат много по дървения под. Техните пръсти и стави на краката могат да пострадат, ако кучето закачи ноктите си в някоя цепнатина.

За да предотвратите хлъзгането и потенциалните възможности за нараняване, поставете килими на някои места. Така ще осигурите по-добро сцепление за кучето си.

Свързани статии

Опасни фигури и предмети 

Ако имате куче или котка, трябва да мислите за него като за малко бебе. Приберете всички опасни предмети, които могат да наранят животното. Стърчащи и остри предмети, чупливи аксесоари за дома, неща, които биха могли да отровят животното, ако ги погълне.

Всички тези предмети могат да бъдат прибрани в определена стая, до която животното да няма достъп. Ограничете го например с кръгла дръжка за врата, която кучето или котката ви не може да отвори за разлика от стандартните дръжки.

Места, повишаващи стреса 

Котките и кучетата се влияят от феромоните. Те са техният начин за комуникация и възприятие на света. Когато животното е стресирано, то маркира определени кътчета, за да се успокои. Наблюдавайте животното си кои места привличат вниманието му, карат го да се чувства нервно и да маркира. Напръскайте тези места с успокояващ спрей съответно за кучета или котки.

Коментирай