За дома

Какво се случва с тялото, когато спите на стар матрак?

Не просто лош сън, а огромни рискове за здравето

17.07.2018г. / 07 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Матракът е спално пособие, което не се купува всеки ден. Понякога минават твърде много години преди да осъзнаем, че е време да го сменим.

Старият матрак може да навреди на здравето ни много повече, отколкото предполагаме.

3 причини да смените матрака си още сега

Кои са неподозираните начини, по които старият матрак може да ни разболее?

Може да развиете алергии към акари и прах

Спането върху наслагвания от прах и мъртви и живи акари, живеещи в матрака, е повече от вредно за здравето. Освен тях кожата ни отделя естествени масла, мъртви кожни клетки, пот, които се натрупват в стария матрак и засилват риска от поява на алергии и респираторни проблеми.

Астмата ви може да се влоши 

Продължителното излагане на условия на прах, акари, замърсен стар матрак, мръсни подови настилки, килими, пердета, е рисково както за страдащите от алергии, така и за здравите хора, които могат потенциално да отключат астма.

Спането върху стар и непочистен матрак директно влошава астмата и предизвиква чести нощни пристъпи.

Спите върху мухъл

Освен изброените по-нагоре вредни влияния на матрака съществува още едно – мухълът. Той е може би един от най-опасните фактори, влияещи негативно на здравето.

Болките в гърба и врата може да идват от матрака 

Болките в гърба, кръста и врата са често явление. Много хора не се сещат за причината за появата им. В много случаи тя се корени в неудобна поза по време на сън, виновник за която е старият матрак.

Тялото ви търпи повече стрес 

Проучване от 2009 година, публикувано в National Institute of Health сочи, че симптомите на стрес при хора, спящи върху стари матраци са много по-наситени и трудно преодолими отколкото при хора, спящи върху матраци от ново поколение.

Защо селективната памет ни е необходима?

Това се дължи на факта, че колкото по-добре си отпочива тялото през нощта, толкова по-лесно и качествено се освобождава от стреса. И обратно – старият матрак не дава качествена възможност на организма да се отърси и пребори със стреса.

Паметта може да страда 

Една от съществените функции на съня е да подреди спомените, да класифицира натрупаната информация и да създаде възможност за ново натрупване на знания и умения – тоест да се развива паметта. Колкото по-зле спим, толкова повече проблеми с паметта и усвояването на нова информация имаме.

В заключение можем да отбележим, че спането върху стар матрак не просто пречи на съня ви, а на редица здравословни аспекти. Подменяйте го през около 10 години, за да сте сигурни, че не вреди на здравето ви. Ако е амортизиран преждевременно, този срок на подмяна се скъсява.

Коментирай