За дома

Как правилно да съхраняваме сутиените?

Полезни съвети за удължаване живота на бельото

16.08.2018г. / 06 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутиенът е един от най-деликатните елементи от женското бельо. Прането, ежедневното носене и неправилното съхранение в гардероба или шкафа могат да увредят тъканите му, еластичните му влакна и в крайна сметка да скъсят живота му. 

Колко често трябва да перете сутиените си?

Зависи от това с колко броя сутиени разполагате. Препоръчително е един сутиен да не се облича в два последователни дни, защото разтегателните нишки в него не могат да върнат първоначалната си форма и така сутиенът губи качествата си. 

Носенето на сутиен не помага срещу гравитацията

Другата причина е, че влагата, събрала се в тъканите на сутиена при носенето му, не може да се изпари достатъчно бързо за една нощ. Ето защо, подобно на обувките, сутиенът трябва да се сменя всеки ден. Добре е да разполагате с най-малко три броя. 

Колкото повече сутиени имате, толкова по-рядко ще идва ред за пране на всеки един от тях. Машинното изпиране на деликатното бельо намалява еластичността на тъканите и уврежда декоративните елементи като дантела, обшивки с перли, пайети и други подобни аксесоари. 

Най-добрият начин да перете сутиените 

Препоръчително е изпирането на ръка, тъй като то най-малко наранява тъканите на сутиена. От друга страна, ръчното пране крие риск от недостатъчно почистване на дълбоките замърсявания. Ето защо се допуска и машинно пране, но на ниски градуси и без центрофуга. 

Иначе, за да сте сигурни, че сутиенът ви е добре изпран на ръка, преди това го накиснете в топла вода и препарат за пране за около 20 минути.  

Свързани статии

Знаци, че сте избрали грешния сутиен

Как да перете безопасно в пералнята 

Ако нямате време да перете на ръка, все пак има начин да използвате и пералнята по безопасен за сутиените начин. Използвайте торбичка за бельо. Поставете в нея всички сутиени за пране. Това предотвратява разтягане, закачане за други дрехи и разкъсване, особено ако има дантели. Използвайте мек и неагресивен препарат за пране.

Как правилно да съхранявате сутиените 

По правило не трябва да прегъвате сутиените си по средата и да ги натъпквате в шкафа с останалото бельо. Отделете си отделно чекмедже или разделение в гардероба, където да поставяте само сутиените си. Така ще можете да ги разположите по най-естествения за тях начин, особено ако са с твърди чашки.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
XoXo ( преди 5 години )