За дома

Как да съхраняваме плодове и зеленчуците правилно?

За да имат винаги отличен вкус

30.08.2018г. / 15 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме да консумираме хубава храна. За да се насладим максимално на любимите си продукти, трябва да ги съхраняваме правилно. Така например, доматите не бива да се поставят в хладилник, защото обичат стайната температура.

Ако си купите авокадо, което не е добре узряло, сложете го в близост до банани. Плодовете ще ускорят неговото зреене. Вижте още няколко съвета за това как да се грижите за любимите си плодове и зеленчуци. 

Краставиците съхранявайте самостоятелно

Много плодове, като домати, банани и пъпеши, произвеждат етиленов газ - узряващ агент, който ускорява развалянето на продукта. Краставиците са много чувствителни към този етилен газ, затова се нуждаят от своето място или ще се развалят по-бързо. 

Към свежите билки се отнасяйте като към цветя

Ако се опитвате да намалите солта или просто искате да добавите повече вкус към вашата храна, свежите билки са вашата ценна добавка, но не ги съхранявайте в хладилник. Уверете се, че листата им са напълно сухи, след това малко подрежете стеблата им и ги сложете в чист буркан/чаша със свежа вода. Билките са като цветята, искат стайна температура и редовна подмяна на водата. 

Неща в дома, които носят нещастие

Тиквата съхранявайте отделно от ябълки и круши

Тиквите са известни със своя дълъг срок на годност, но е добре да ги съхранявате отделно от други два зреещи плода като ябълки и круши. Тиквите обичат хладна температура, да са на сухо, не и в хладилник. По-големите сортове могат да издържат до 6 месеца, докато по-малките видове тикви до 3. Според специалисти от Oregon State University Extension Service, съхраняването им заедно с круши и ябълки, може да ускори процеса на гниене на тиквите.  

Съхранявайте кореноплодните отделно

Кореноплодните зеленчуци като моркови, картофи, цвекло, лук, са едни от най-полезните. За да запазите тяхната трайност за по-дълъг период от време е важно да ги съхранявате поотделно, на сухо, хладно и тъмно място. Най-добрият вариант е да ги сложите в отделни хартиени торбички, не и в хладилник. Там ще изгният много по-бързо. 

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Горските плодове се нуждаят от специална „баня“

Те са вкусни, нежни, но и много бързо се развалят. Виновникът за това са плесените. Как да съхраните за по-дълго време горските плодове, ако няма да ги консумирате всичките веднага след закупуването им? В голяма купа направете разтвор от 3 чаши вода с 1 чаша оцет. Потопете плодове за няколко минути, след което внимателно ги изплакнете в гевгир.

Подсушете ги с кухненска хартия и ги сложете в контейнер, който е добре вентилиран (с малки дупчици). Горските плодове не бива да се съхраняват в хладилник. 

Ябълките отделно от портокалите

Колкото и да ви се иска да ги аранжирате заедно в една фруктиера, това само ще ускори процеса на гниене. Плодовете отделят газ, наречен етилен, който играе ролята на зреещ агент. 

Свързани статии

Портокалите, съхранявани в хладилника (далеч от ябълките), трябва да бъдат поставени в мрежеста торбичка, така че въздухът да може да циркулира около тях. Найлоновите торбички също ускоряват процеса на гниене. 

Картофи и лук съхранявайте отделно

За да запазят картофите своята свежест им осигурете кошница, хладно и тъмно място. От друга страна лукът също може да се съхранява в кошница или в хартиена торбичка, не в хладилник. Ако го съхранявате с чесън, няма риск от разваляне, но може да нанесе поражения на картофите. 

Други храни, които не е добре да поставяте в хладилник са чушки, патладжани, банани, авокадо. 

По материали от www.rd.com

Коментирай