За дома

Натурални средства срещу домашни бълхи

Отървете се от тях по безвреден за дома ви начин

01.10.2018г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Домашните бълхи могат да се окажат огромен проблем. Ако имате домашни любимци, справянето с бълхи вероятно ще се превърне в още по-трудна задача. Никой не иска да живее заедно с тези хапещи и ужасни насекоми, предизвикващи сърбеж и кожни проблеми. Затова вижте по какви начини можете да се справите с тях.

Препарат за съдове 

За да се отървете от бълхите вкъщи, използвайте един трик с препарат за съдове. Поставете купичка с вода на пода във всяка стая. Добавете по една капачка препарат за чинии във всяка купичка. Поставете чаена свещ във всяка купа и я запалете. Бълхите ще бъдат привлечени от светлината и ще се удавят в препарата.

Домашен спрей против насекоми

Билкови спрейове 

Ако избягвате да използвате химически препарати, опитайте с билкови разтвори и отвари. Напълнете една бутилка от 500 мл с равни части вода и оцет. Добавете 50 мл лимонов сок, 10 капки етерично масло от хамамелис. Разклатете добре. Прахосмукайте добре навсякъде вкъщи. След това напръскайте със спрея.

Сол 

Разпръснете сол навсякъде, където смятате, че бълхите лазят или скачат. Оставете солта да подейства 48 часа. След това пуснете прахосмукачка.

Масло от розмарин 

Силната миризма на розмарина прогонва бълхите. Капнете няколко капки етерично масло около врата на кучето ви. Това ще ги изгони. Разпръснете пудра от розмарин, мента, сандалово дърво, фенел по пода и върху матраците. Оставете да подейства 1-2 дни и отново прахосмукайте.

Домашни препарати за почистване и освежаване

Спрей с лимонова трева и розмарин 

Острата миризма на тези приятни билки е непоносима за бълхите. Направете си микс от тях, за да се отървете от досадните гадинки. Кипнете вода в тенджера. В нея нарежете няколко стръка розмарин и лимонова трева. Охладете сместа, прецедете я. Добавете към нея няколко капки етерични масла от същите растения. Напръскайте с този спрей навсякъде вкъщи.

Кедрово масло 

Етеричното масло от кедър също прогонва бълхите. Смесете няколко капки от него в бутилка с 200 мл вода. Напръскайте навсякъде около вас със спрея.

Ябълков оцет 

Използвайте разтвор с ябълков оцет и вода, за да прогоните бълхите. В 200 мл вода добавете 2 супени лъжици оцет. Напръскайте засегнатите от гадинките зони.

Коментирай