За дома

Вредни ли са навиците ви за пране?

Дали пускате пералня достатъчно често, за да премахнете всички бактерии и микроби

28.09.2018г. / 09 59ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

За някои хора цикълът сортиране на дрехи-пускане на пералня-простиране-сгъване и гладене на дрехите може да не е най-досадното нещо на света, но за други е. Освен че ни е омръзнал до болка, този процес има и друга страна – дали го правим достатъчно често и правилно? Това е един от основните въпроси, които домакините си задават – колко често трябва да перем дрехите, така че да не ги съсипем от прекомерно пране, но и да премахнем всички бактерии по тях успешно.

Ето какво показват изследванията, проведени от Good Housekeeping Institute относно навиците за пране и често срещаните грешки.

Започваме със спалнята: Колко често перете чаршафите?

Според изследователи от института това трябва да се случва всяка седмица или най-малко веднъж на две седмици.

Причината да се сменят чаршафите всяка седмица е, че всяка нощ, когато блажено спите с партньора си, без да съзнавате, допринасяте за бактериална среда чрез вашите телесни мазнини и пот. Според Каролин Форте, директор на лабораторията по почистване, най-дългият период, който може да си позволите да не сменяте спалното бельо е две седмици, а най-добре е всяка седмица. Пускайте чаршафите на стандартен режим за пране с възможно най-висока температура на водата, която материята на чаршафите може да понесе, без да се увреди. Горещата вода спомага да се унищожат много повече микроби.

Перете ли възглавниците?

Би трябвало да го правите на всеки 6 месеца, твърдят от института. Калъфите за възглавници е ясно, че трябва да се перат редовно с чаршафите, но не забравяйте и за възглавниците. Само помислете за всичките телесни мазнини, пот, грим, замърсявания, които проникват във възглавниците и създават ужасяваща бактериална среда. Ако възглавниците ви са с пух, можете спокойно да ги перете в пералнята на всеки 6 месеца.

>> Как да перем възлгавниците според вида на пълнежа им <<

Колко често перете калъфа на матрака?

Добре е да го правите всеки месец или през месец. Калъфът, който предпазва матрака от замърсяване и проникване на микроби, не е задължително да се пере толкова често, колкото чаршафите, но все пак бъдете редовни.

>> 6 начина да не съсипете дрехите в пералнята <<

Завесата в банята

Ако имате такава, редно е да я почиствате един път в седмицата. Тъй като завесата се мокри всеки ден и трудно изсъхва, а по нея полепват и различни замърсявания, стремете се да я почиствате редовно всяка седмица.

Кърпите в банята

Би било добре да ги перете на всеки 3-4 употреби. Ако ги окачвате на дръжка или лост, на който кърпите съхнат лесно след използване, може да ги употребявате 3-4 пъти, преди да ги изперете. Прекалено честото пране на кърпите ги изхабява и изтънява, затова не е препоръчително и да ги перете непрекъснато.

>> Как да запазите хавлиените кърпи здрави за по-дълго време <<

Сутиените

На 3-4 ползвания е добре да ги перете. Ключовият момент тук е колко време сте носили сутиена. Тъй като колкото повече време сте го носили, толкова повече се е замърсил, попил е от потта ви. Ако тренирате с определен сутиен, трябва да го перете след всяка тренировка например. Но ако сте носили един сутиен само няколко часа, можете да си позволите да го ползвате още няколко пъти и чак тогава да го изперете. Прекалено честото пране на сутиените ги изхабява и дори да перете според указанията на производителя, неминуемо е състоянието му да се измени с времето.

>> Как да съхраняваме правилно сутиените <<

Пижама/нощница

Всички замърсявания, които са върху чаршафите, попиват и по пижамата ви. Затова е добре да я перете на 3-4 ползвания.

Одеяла

Добре е да ги перете на всеки 3 месеца.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
XoXo ( преди 5 години )
Вредни са навиците ни че продължаваме да си губим времето ,за да четем тъпите ви драсканици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар