За дома

„Хигиена за отличници“ обедини учители и ученици в мисията за по-чисти училища

За трета година Domestos цели да подобри санитарните условия в българските училища и да изгради добри хигиенни навици сред най-малките ученици

10.12.2018г. / 14 20ч.
Мария Дуковска
„Хигиена за отличници“ обедини учители и ученици в мисията за по-чисти училища

Вдъхновяващи резултати постигнаха повече от 2000 ученици от над 200 училища в цялата страна, които кандидатстваха от 15 септември до 12 ноември със забележително креативни рисунки и колажи на тема „Как победих микробите вкъщи или в училище“.

Децата от 1-ви до 4-ти клас повярваха, че белият лист може да побере всичките им мечти за по-красива и чисто изглеждаща среда в училище и у дома на едно място.

Конкурсът „Хигиена за отличници“ се провежда за трета година като част от социалната ангажираност на Domestos в българските училища. Кампанията е ориентирана към подобряването на хигиенните и санитарните условия в училищата и изграждането на добри хигиенни навици сред най-малките ученици.

Главен помагач на децата беше Капитан Хигиена, чиято мисия бе да посети максимален брой учебни заведения и чрез метода на играта – по забавен и интригуващ начин да срещне учениците очи в очи с добрите хигиенни навици. Целта на Domestos бе да възпита отношение у децата, което да доведе до отлични резултати. Или казано иначе – хигиена за отличници.

Над 630 рисунки и колажи изпъстриха сайта на кампанията cleanschool.bg. За победители в конкурса бяха излъчени три училища, избрани както следва: два от проектите, събрали най-много гласове от харесванията на сайта www.cleanschool.bg, и един проект, определен от жури в състав: Радостина Николова /писател, детски книги/, Нуша Роянова /илюстратор, детски книги/, Ралица Найденова /писател и илюстратор, детски книги/, Татяна Григорова /главен редактор, National Geographic Kids Bulgaria/ и Никол Богданова /маркетинг, Unilever/.

Трите училища победители ще получат професионално почистване и реновиране на тоалетните в учебните сгради.

Всички училища от челната десетка с най-много събрани гласове от сайта ще получат продукти от Domestos и Cif, достатъчни за поддържането на чистотата за цяла година. А всяко дете от класовете, участвали в кампанията, ще получи индивидуален подарък.


На 19 ноември отличените 10 рисунки и колажи бяха представени на специална изложба в Сердика Център, София. На откриването на изложбата всички присъстващи се запознаха на живо с любимия на децата супергерой – Капитан Хигиена. Той бе подготвил поредица от образователни игри, за да покаже как най-успешно се води борбата с микробите.

На изложбата присъстваха и победителите от столичното 105 училище „Атанас Далчев“. Учениците от 4 г клас водиха в класацията почти през цялото време в конкурса със своя вдъхновяващ проект и категорично заявиха, че са победили благодарение на задружните си усилия и креативен дух.

Развълнуваната класна ръководителка госпожа Мария Стоилкова сподели, че идеите на нейните ученици са я впечатлили с вложеното от тях внимание към всеки един детайл по време на изготвянето на проекта.

Вижте кои са класираните в топ 10 училища:

1. 105 СУ „Атанас Далчев“, София, 4 г клас
2. 13 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Перник, 2б клас
3. ОУ „Васил Левски“, Пловдив, 2в клас
4. ОУ „Никола Й. Вапцаров“, Разград, 2в клас
5. ОУ „Отец Паисий“, с. Мененкьово, общ. Белово, обл. Пазарджик, 3 клас
6. ОУ „Проф. П. Н. Райков“, Трявна, 1 клас
7. СУ „Христо Ясенов“, Етрополе, 2б клас
8. СУ „Емилиян Станев“, Велико Търново, 3а клас
9. СУ „Д-р Петър Берон“, Свиленград, 2а клас
10. НУ „Димитър Благоев“, Стара Загора, 2а клас

За десетте отличени училища предстои следващ вълнуващ етап, в който техните проекти: рисунки и колажи, ще се превърнат в специални опаковки на лимитирана серия продукти Domestos. Всяко от училищата ще получи своята индивидуална подаръчна кутия.

Зад каузата за по-добра хигиена и чистота в българските училища застанаха и ключовите партньори на кампанията – „Екопак България“, образователната онлайн платформа „Уча. се“ и фондация „Заедно в час“. С тяхна помощ Domestos достигна до българските училища, за да внесе промяна към по-добро и да възпита децата в отговорност към своето здраве.

Може да следите всички новини за кампанията „Хигиена за отличници“ в официалния сайт cleanschool.bg, както и във Facebook страницата на „Cif & Domestos Bulgaria“.

Коментирай