За дома

Здравословни причини да не спите с домашния си любимец

Близкият контакт по време на сън носи рискове

02.02.2019г. / 08 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да споделяш живота си с куче или котка е едно от най-прекрасните преживявания. Приятелството между хора и животни дава толкова силна безусловна любов, че е трудно да се обясни как изобщо е възможно това.

Допускането им в леглото ви нощем обаче може да крие доста по-големи рискове за здравето ви, отколкото предполагате.

Домашните любимци могат да са носители на различни инфекции и паразити, които да се окажат опасни за вас, още повече за децата ви, които все още нямат достатъчно добре изградена имунна система.

С кои болести могат да ни заразят домашните любимци?

Спането с кучето или котката в леглото прави потенциалната вероятност да се заразите с опасна болест още по-голяма заради близкия контакт.

Защо не е добра идея да допускате животните си в леглото?

Може да се заразите с бубонна чума

Въпреки че се смята за преодоляна, чумата не е напълно изчезнала. В САЩ са регистрирани 23 случая на бубонна чума, предизвикана най-вече от котки в периода от 1977 до 1998 година. Това показват данни от изследване, публикувано в сайта на Американската национална библиотека към Медицински национален здравен институт.

Паразити

Случва се домашните животни да са носители на паразити без стопаните им да подозират и въпреки прегледите от ветеринар. Най-често срещани сред тях са плоските червеи (тенията е една от тях), кръглите червеи, анкилостомата, живееща в стомашно-чревния тракт и други.

Може да получите опасна драскотина

Животното няма навика да пази стопанина си. По време на сън без да иска може да ви одраска на място, което да се окаже доста уязвимо, например око, устни. По този начин може да ви предаде зараза, на която то е само носител без да е болно.

Риск от менингит

Колкото по-близо е домашният ви любимец до устните ви по време на сън, толкова по-вероятно е да ви зарази с менингит. Възможно е и при целуване на животното по муцуната.

Свързани статии

Стафилококова инфекция

Стафилококите дебнат отвсякъде, включително от домашните любимци. Хората са много по-податливи на заразяване, докато животните много често са само преносители. Възможно е да развиете инфекция в ушите, гърлото или носоглътката заради близкия контакт с животното по време на сън.

Здравословните ползи от това да имате домашен любимец

Алергии

Алергии към козина могат да се отключат във всеки момент от живота, не само в детска възраст. Ако получите алергични симптоми, те може да са в резултат отново на близкия контакт с любимеца ви.

Все пак има и позитивни страни

Една от най-големите ползи от спането с домашния любимец, според клиника Майо, е фактът, че гушкането с куче или котка прави съня по-дълбок и непробуден.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
пор ( преди 5 години )
нищо не пише за медночервено шуменско шиле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота