За дома

7 неща, които никога да не чистите със сода

Добър приятел в почистването, но не и на тези повърхности

07.01.2020г. / 13 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Содата има много качества, които се използват в домакинството. Тя помага в почистването и натуралното дезинфекциране. Содата обаче е абразивна и може да нарани някои повърхности. Тя е основа, което също се оказва неблагоприятно за някои предмети и тъкани вкъщи. Какво не трябва да почиствате със сода?

Стъкла

Миенето на прозорци със сода не е добра идея. Почистването на каквито и да е стъклени повърхности със сода ги наранява, оставя резки и нарушава тяхната текстура. Това се отразява много видно най-вече на огледалата.

5 натурални начина да изчистите и ароматизирате хладилника

Алуминий

Няма никакъв проблем да измивате алуминиевите си съдове и тенджери със сода, но е много важно да ги изплаквате добре след това. Алуминият се оксидира лесно, което води до увреждането му и нарушенията в цвета му, който ще покафенее. Ако изплаквате добре след употреба на сода, този проблем няма да възниква.

Керамични плотове за готвене

Прилагането на сода за почистване на котлони за готвене е вредно за повърхността. Възможно е тя да се надраска и да останат фини линии по нея, в които да навлиза мръсотия и храна – среда за бактерии. Освен това содата може да остави тънък слой бели остатъци по повърхността. Те могат успешно да се премахнат с комбинация от оцет и лимон.

Мрамор

Никога не прилагайте сода върху мраморни плотове и повърхности. С времето тя уврежда горния им предпазен слой, което позволява навлизане на мръсотия в цепнатините, от една страна, а от друга гланцовият ефект от полираната повърхност се нарушава.

Свързани статии

Дървени мебели

Содата е твърде агресивна за дървото. Тя може да нанесе много щети както върху лакирано, така и върху необработено дърво.

5 трика за премахване на жълтите петна от белите дрехи

Антично сребро

Содата е чудесен начин за почистване и полиранен а сребърни прибори и накити, но не и такива от старо сребро. Тъй като содата е прекалено абразивна, тя премахва слоя патина, образуван по античните сребърни предмети, като разрушава покритието им.

Пластмасови предмети, техника

Содата може сериозно да увреди клавиатурата, мишката на компютъра ви, както и други предмети, направени от пластмаса. Не е добра идея да я ползвате за тази цел.

Коментирай