За дома

Хитри употреби на дезинфекциращия гел за ръце

За какво още можем да го използваме

20.02.2019г. / 09 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте навън и имате нужда да измиете ръцете си, а нямате подръка вода и сапун, дезинфекциращият гел с антибактериално действие върши чудесна работа. Той обаче може да се използва и по много други начини в домакинството и ежедневието. Вижте как.

За полиране на сребро

Химическите вещества в гела за ръце имат полиращо действие, което се оказва особено полезно в полирането на сребърни предмети и накити. Капнете няколко капки от гела, разтрийте с памучна кърпа и изплакнете с хладка вода.

Употреби на солта в дома и красотата (галерия)

За почистване на очила

Вместо да харчите пари за почистващ разтвор за очила, използвайте гел за ръце. Върши чудесна работа. След употреба изплакнете с вода и подсушете.

Като дезодорант

Ако сте навън и сте се изпотили повече от обикновено, но не носите в себе си дезодорант, гелът за ръце може да ви помогне. Той съдържа антибактериални вещества, които влизат в контакт с бактериите в кожата и неутрализират миризмата.

Вместо сух шампоан

Понякога се налага да стилизирате косата си или да прикриете нуждата ѝ от измиване с помощта на сухия шампоан. Ако обаче той е свършил, а имате дезинфекциращ гел, използвайте него. Той върши подобна работа, като същевременно придава форма на прическата ви.

За почистване на пресата за коса

По пресата за коса може да залепнат много бактерии при редовна употреба. Ето защо тя се нуждае от периодично почистване. Тук също можете да използвате гел за ръце с антибактериално действие, след което да избършете с чиста кърпа.

Разнообразни употреби на аерофолиото в домакинството

Почистете огледалото

Ако използвате спрей или лак за коса, огледалото ви се замърсява от фините пръски, които полепват по него. Те се почистват по-трудно след като засъхнат, но не и ако имате гел за ръце. Втрийте от него с пръсти, оставете да подейства няколко секунди, след това го избършете с микрофибърна кърпа или кухненска хартия.

За дезинфекция на четките за грим

Четките, с които нанасяте грима си, събират доста мръсотия, което създава условия за развитие на бактерии в тях. Дезинфекцирайте ги, като ги потопите в гел за ръце. Оставете да подейства няколко минути, след това изплакнете обилно с топла вода.

За премахване на маркер или флумастер от дрехи

Веществата в повечето антибактериални дезинфекциращи гелове могат да премахват боята от флумастерите или маркерите, оставени по дрехи и текстилни тъкани. Нанесете върху засегнатия участък. Оставете да подейства, докато гелът изсъхне. След това изперете. Петното ще изчезне по-лесно, отколкото ако се опитате да го отстраните само с препарат за пране и вода.

Коментирай