За дома

Домашни растения, които облекчават симптомите на алергия

Бръшлянът е сред тях, тъй като по естествен начин премахва мухъла

12.09.2020г. / 12 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Освен че са прекрасно решение за декорация у дома, растенията могат и да влияят на здравето ни. Някои определени растения, които могат да се отглеждат у дома, благоприятстват симптомите на алергия например. Ако страдате от алергия, знаете, че всяко средство за нейното облекчаване е от значение. Затова ще ви дадем няколко идеи за растения, които имат свойства да прочистват въздуха и да влияят положително на хора с алергии.

Драцена

Според Пол Бишъп, експерт по градини и растения, драцената е идеалното растение за хора, които имат алергии. Нейното свойство да абсорбира алергените от въздуха и да ги затваря в листата си я превръща в незаменим помощник у дома. Тъй като с времето нейният размер може да стане твърде голям, регулярно е добре да се подрязва. Ако решите да го отглеждате у дома, намерете място за растението, което да е на умерена слънчева светлина.

>> 7 неочаквани неща, които влошават алергията <<

Бамбукова палма

Бамбуковата палма е тропическо растение, което е много ефективно за подобряване на качеството на въздуха в дома. Според Пол Бишъп това растение се нарежда най-високо в класацията за пречистващи въздуха. То ефективно може да филтрира формалдехид, ксилол, дори въглерод. Тези замърсители имат сериозно влияние върху засилване на алергичните симптоми. Бамбуковата палма също така има силни репелентни свойства и прогонва инсектите. За нея е необходимо да има светлина, но не директна слънчева, и да бъде поливана редовно.

>> Съвети за пролетно почистване при алергии <<

Гербер

Ако нямате алергия с полени, то това цветно, весело и жизнерадостно цвете е прекрасно допълнение към интериора в дома ви. Герберът спомага да се филтрира бензена, вреден химически компонент, който може да се открие на много места – в пестициди, бои, цигарен дим и други. Според експерта Пол Бишъп, който коментира пред Popsugar, герберите са много лесни за отглеждане. Най-важно е да се сложат на място, на което ще има директна слънчева светлина.

>> Кои симптоми издават алергията към котки <<

 

Бръшлян

Скорошно изследване разкрива, че бръшлянът може да редуцира и то сериозно количеството спори на мухъл във въздуха и по този начин да облекчи симптомите на алергия.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота