За дома

Грешки, които допускаме при готвене на сьомга

Как да приготвим по най-добрия начин тази риба?

16.07.2019г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сьомгата е една от най-полезните риби. Месото ѝ съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, витамин D, аминокиселини, полезни минерали, всички необходими за здравето. Важно е да умеем да приготвяме сьомгата подобаващо, за да е не само вкусна, но и да запази всички тези хранителни вещества.

За да успеем да постигнем съвършенство в приготвянето на тази риба, трябва да знаем кои грешки да не допускаме.

Най-добрите рецепти за риба на едно място>>>

Не купувайте лоша риба

Ако сте решили да заложите на прясната сьомга, трябва да знаете, че различните видове и породи сьомга имат различен цвят и окраска, но едно е сигурно – месото ѝ винаги трябва да е с наситен, ярък цвят. Бледите нюанси означават, че рибата не е прясна и е добре да не я купувате.

Не я размразявайте неправилно

Ако сте купили замразена сьомга, трябва да знаете, че за сготвянето ѝ не е необходимо много време. Затова не се изкушавайте да я размразите в микровълновата, колкото и изкушаващо да е това. Оставете рибата да се размрази натурално на стайна температура или ѝ „помогнете“, като я потопите в топла (не гореща) вода за известно време.

Не премахвайте кожата

Кожата на животните и рибите е предназначена да ги предпазва от външни влияния и патогени. Тя има своята функция и след смъртта. Не бързайте да отстранявате кожата на сьомгата, а я гответе заедно с нея. Така месото на рибата става по-крехко и вкусно, соковете се задържат в него, а резултатът е сочна и вкусна сьомга.

Не премахвате костиците

С помощта на пинсети отстранете костите от месото на рибата. Така е много по-приятно за консумация.

12 страхотни рецепти със сьомга>>>

Недейте да овкусявате по-рано

Овкусяването със сол и подправки е от съществено значение за вкуса на сьомгата. За разлика от животинските меса, като свинско и пилешко, които е добре да се овкусяват по-рано, за да може вкусовете да проникнат в месото, със сьомгата не е така. Това би било грешка.

Вместо това сьомгата се овкусява непосредствено преди да се постави във фурната, на скарата или в тигана. Ако осолите месото преди да го сготвите и го оставите да се маринова в хладилник, както бихте направили с животинското месо, солта ще извлече цялата влага от месото на сьомгата и ще го направи сухо.

Свързани статии

Не гответе без подправки

Липсата на овкусяване е също толкова погрешна, колкото и ранното нанасяне на подправките и солта. Важно е да запомните, че вкусът на месото на рибата се подчертава изключително много от подходящите подправки и е от голямо значение за ястието с риба, което приготвяте.

Бялото вино, сочният кромид лук, чесънът, копърът и магданозът са едни от най-важните подправки за вкусната сьомга.

8 летни диети, които топят излишните килограми>>>

Не пипайте рибата прекалено много

Както знаете, месото на всички риби е много крехко. Това на сьомгата е може би едно от най-крехките. Затова, когато го поставите на огъня, не го докосвайте повече. Колкото повече го бодете с приборите и пробвате дали е готово, толкова повече то ще започне да се разпада.

Не преготвяйте сьомгата

Сьомгата се нуждае от силен огън и достатъчно време, за да се сготви без да бъде обръщана и пробождана с уреди и прибори. Избягвайте тези интервенции, когато приготвяте такава риба, защото месото започва да прилича на сдъвкано и губи свойствата си. Това се отнася за повечето риби.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
П ( преди 4 години )
Не е вярно за цвета на сьомгата!Дивата,органична сьомга има именно блед цвят,подобен на едрата дива пастърва!Познатия цвят от магазинната мрежа е дело на съставка в храната на изкуствено отглежданата в развъдници ,която освен всичко останало дори води до алергии!Също от статията ви НЕ е вярно замразена сьомга да се потапя в хладка или каквато и да е вода!Оставя се да се отпусне в хладилник за няколко часа!Ако е на парченца може да готвите дори полуразмразена.За прясна не ви трябват повече от 15-17 мин на най-силната степен,а признак за готовност е изпукването на по-големите филета,както и появата на финна бяла пяна по повърноста.Също предварително овкусяване преди печене можете да си направите със смес от кленов сироп и Кейджън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар