За дома

Как да перем дънките правилно?

За да опазим цвета и материята им

19.07.2019г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Много хора се кълнат в ръчното пране, що се отнася до дънките. Никой не иска любимият му чифт да избледнее и да се развлече, нали? Това не означава да се мъчите всеки път, когато трябва да изперете дънките си. Има няколко принципа при прането на дънковия плат, които трябва да спазвате и всичко ще бъде наред, когато ги перете в пералнята.

Кой е най-добрият начин да перем дънките машинно?

Без никакви притеснения можете да сложите дънките в пералнята. Трябва само да ги подготвите подобаващо преди това. Дънките се перат само и единствено обърнати наопаки. Това предпазва цвета на дънковия плат от бързо избледняване или засягане от други тъкани в пералнята.

Как да носим boyfriend дънки?>>>

Важно е да затваряте всички ципове и копчета преди това, за да предпазите любимите си дънки от развличане и нараняване.

Температурата, на която трябва да перете, за да не увредите тъканта, е 30-40 градуса.

Подбирайте платовете и цветовете горе-долу в една гама, за да няма изненади след прането.

Използвайте препарат, специално създаден, за да щади цветни и естествени материи. Не добавяйте избелващи препарати.

Най-добрият начин да сушите дънки

Ако сушите дънките в сушилня, отново трябва да ги обърнете наопаки, за да не пострада цветът им. Включете на деликатна програма, която не наранява цветовете и материите. Проследете и указанията на етикета на вашите дънки. Това важи за всички дънкови изделия.

Украсете старите дънки с перли и висулки>>>

Най-добре е да извадите дънките от сушилнята, докато са още леко влажни. Не ги оставяйте да изсъхнат напълно в машината, защото това уврежда плата и цвета. Нека доизсъхнат на въздух, но не и на слънце.

Още полезни съвети

Избягвайте да препълвате пералнята или сушилнята. Колкото повече дрехи има, толкова по-трудно е да се постигне правилното им пране и съхранение.

Премахвайте петната предварително. Използвайте специални препарати за целта и следвайте указанията им, както и тези на етикета на дрехата. Ненавременното премахване на петна от дънките и прането им в пералня уврежда тъканта и прави петната невъзможни за отстраняване след това.

6 начина да не съсипете дрехите в пералнята>>>

Разделяйте светли от тъмни дънки. Това е важно правило от гледна точка на опазвана на цвета на дрехите ви.

Коментирай
Здраве и красота