За дома

Течен препарат или прах за пране – кой е по-добрият избор?

Плюсове и минуси на двата вида изпиращи средства

12.08.2019г. / 12 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прахът за пране е класика в домакинството. Напоследък течните препарати за пране превзеха първото място като по-предпочитани и модерни. Но наистина ли единият продукт е по-добър от другия?

Истината е, че всеки от двата продукта има своите предимства и недостатъци. Прахът за пране е добър в определени случаи, както и течният препарат. Важно е да знаем кога да използваме различните препарати в точния случай.

Вредни ли са навиците ви за пране?>>>

Прахът за пране е по-евтин

Едно от предимствата на праха за пране е неговата цена. Можете да си купите голямо количество прах, което се харчи бавно и струва доста по-малко от течните препарати и капсулите. Срокът му на годност е много дълъг, стига да се съхранява правилно.

Прахът за пране действа по-добре върху петна от външната среда

Прахът е чудесен за изпиране на петна и замърсявания, причинени от кал, трева, восък и други подобни. Това си свойство прахът дължи на алкилбензен сулфоната, който се среща в този тип препарати за пране.

Течният препарат е по-добър при мазни петна

Повечето течни препарати съдържат алкохолни съединения, като етоксилати например, които са по-ефективни при петна, причинени от мазни субстанции.

6 начина да не съсипете дрехите в пералнята>>>

Течният препарат е по-удобен

Подобно на течния сапун, течният препарат за пране е по-удобен, защото се разтваря лесно, не оставя следи по дрехите след изплакване и не се наслагва по вътрешността на пералнята. Можете лесно да почистите и всички капки, които сте разлели погрешка извън машината.

Прахът за пране има по-дълъг живот

Можете да съхранявате прах за пране в шкафа с месеци без да се развали, стига мястото да е проветриво. Докато течните препарати губят силата си, защото алкохолите в тях изветряват по-бързо.

Течният препарат се разтваря лесно и в студена вода

Едно от най-досадните неща при прането е останалият неразтворен прах за пране по вече изпраните дрехи. Някои тъкани задължително изискват пране на 30 или 40 градуса, което затруднява разтварянето на сухия прах за пране. Това няма как да се случи при течните препарати, заради което те са по-удобни от тази гледна точка.

Правила на пране за по-дълъг живот на дрехите>>>

Свързани статии

И двата вида препарат могат да нанесат щети на пералнята и дрехите

Прахът за пране може да запуши дюзите на пералнята при неразтворени остатъци, които да блокират нормалното преминаване на водата и да предизвикат нейното разваляне. С течните препарати пък лесно може да се прекали с количеството, въпреки указанията на чашката – все ни се струва, че е малко и прането няма да се изпере добре. Прекомерните количества течен препарат могат също да увредят пералнята и тъканите на дрехите.

Кой вид да изберете?

Най-добре е да разполагате и с двата вида препарати за пране и да използвате единия в зависимост от случая и целта на прането.

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа>>>

Коментирай