За дома

Как да дезинфекцирате обувките си

С тях внасяме заразите в дома си

08.04.2020г. / 11 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коронавирусът, както и всички вируси и патогени, познати в природата, се разпространяват както чрез живи същества, така и чрез повърхности. Земята навън, по която ходим, е най-обширната обща повърхност, която хиляди ползват всеки ден. Тя е и една от най-замърсените, най-вече в градска среда. Чрез стъпването по земята с обувки и влизането вкъщи с тях, както и докосването им, за да се обуем или събуем, ние се излагаме на риск от заразяване.

Как да почистим белите кецове?

Затова обувките също се нуждаят от дезинфекция. Как да ги дезинфекцираме?

Обувки от плат могат да се перат в пералня с белина за цветно пране или оцет

Ако указанията на производителя на обувки допускат прането им в пералня, можете да го направите. Изперете ги на температура не по-ниска от 60 градуса с препарат за пране. Ако сте сигурни, че тъканта на платнените обувки няма да се увреди, добавете белина за цветно пране или оцет в пералнята.

Как да почистим солни и мазни петна от велур?

Обувки от кожа

За предпочитане е обувките от кожа да се почистват със сапун, вода или алкохолен разтвор, съдържащ алкохол поне 70%. С него можете да почистите и дезинфекцирате подметките и ръбовете на обувките, а останалата им кожена част – със сапун и топла вода. Използвайте антибактериален сапун.

Носете ръкавици, докато почиствате обувките си, за да се предпазите от навлизане на бактерии и вируси в кожата ви.

Как да запазите обувките като нови по-дълго?

Свързани статии

Изсушавайте обувките на слънце

След като почистите обувките и ги дезинфекцирате, поставете ги на пряка слънчева светлина, за да изсъхнат добре. Слънчевите ултравиолетови лъчи убиват бактериите, а изсъхването на тъканите на обувките предотвратява повторното им размножаване. Не обувайте обувките преди да са изсъхнали добре.

По възможност поставяйте стойка за обувки вътре в тях, докато съхнат. Така ще предпазите обувките си от изкривяване и разваляне на формата им. Ако не разполагате с такава стойка, дървена летва в дължината на обувката също върши работа.

Грешки в чистенето, които оставят бактерии в дома

Използвайте четка със синтетичен косъм

За да сте сигурни, че сте почистили и дезинфекцирали обувките си във всички цепнатини и резки, използвайте четка. С нейна помощ ще нанесете почистващото и дезинфекциращо вещество в дълбочина, за да сте сигурни, че обувките ви са добре почистени.

Коментирай