За дома

Няколко малко известни факта за пералните машини

Важни детайли, за които да помислим преди покупка на нова пералня

11.04.2020г. / 12 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Перални машини. Според статистиката едва 85% от всички домове в страната са оборудвани с перални машини, докато 98% от тях разполагат с телевизор! Въпреки това, този домашен електроуред, превърнал се в абсолютно незаменим, крие много тайни за повечето от нас. Например, какво е толкова важно на оборотите в минута? За какво помагат? Какво ни интересува колко оборота в минута прави пералната машина?

Нещо, което рядко се обяснява е, че в зависимост от броя на завъртанията в минута, дрехите са повече или по-малко центрофугирани и в края на програмата за пране са съответно повече или по-малко влажни. Това е важна подробност, когато си купуваме нова пералня, особено ако не разполагаме със сушилня или балкон, на който да ги прострем да съхнат.

Така, при по-голяма скорост на центрофугата дрехите биват по-сухи след изпиране. От друга страна, колкото по-голямо е количеството на обороти в минута (rpm), толкова по-висока е и цената на пералната машина.

Перални машини, развиващи 600-700 оборота в минута оставят близо 80% от влажността в дрехите, а предимството им е, че повечето могат да бъдат намерени на цена под 300 лева.Перални машини, развиващи 800-1000 оборота в минута оставят близо 60% от влажността в дрехите, а цените им варират между 400 и 600 лева.Перални машини, развиващи над 1000 оборота в минута оставят по-малко от 50% от влажността в дрехите, а цените им започват от 600 лева.

Разбира се, при определени специални условия, като например промоционални кампании на онлайн магазини или на производителите на перални машини, можете да намерите и по-добри уреди на цени, на които обичайно се предлагат перални машини с по-малко обороти в минута.

Капацитет на зареждане на пералните машини

Друго нещо, за което не се замисляме достатъчно при покупката на нова перална машина, е капацитетът на зареждането ѝ. Ако до преди едно десетилетие пералните имаха вместимост от 5-6 кг пране на едно зареждане, днес то достига до 8-10 кг, че дори и повече. В миналото този тип перални машини бяха предназначени за обществените перални, така наречените laundromate, т.е. професионални уреди. Сега, по-голямата част от производителите на перални машини произвеждат и модели за дома с такъв капацитет на зареждане, при това на напълно достъпни цени. Освен това, на сайта на eMAG най-много модели перални машини имат вместимост от 7-8 килограма.

Тъй като днес вече можем да си позволим такива перални, повече няма да се налага да перем толкова често, защото само трябва да съберем мръсни дрехи за едно зареждане. В противен случай, само бихме пилели вода и енергия. Освен ако не разполагаме с последно поколение перална машина, която има електронни датчици, помагащи в настройването на консумацията на вода и препарат според наличното количество дрехи в барабана.

Програми за пране

Друг аспект, който е променен неусетно в пералните през последните години, благодарение на развитието на технологиите, са програмите за пране. С годините се появиха перални с по 15-16 различни програми за изпиране, че дори и по 20. Въпреки това, според някои проучвания, средностатистическият потребител използва не повече от 5 от тези програми. Така че, ако си търсите нова перална машина, не би трябвало да се ръководите основно от броя вградени програми за пране.

Въпросите, на които трябва да си отговорите, когато избирате перална машина са – колко често перете и колко души трябва да обслужва тя. В зависимост от отговора, ще знаете какъв обем трябва да има новата ви перална машина. Още нещо, добре е да си определите ясен бюджет още в началото и да търсите само уреди, попадащи в този интервал. Очевидно, в днешно време разходът на електроенергия е основна грижа на производителите на перални, така че почти всички продавани модели към този момент на пазара, покриват поне стандарт А+.