За дома

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Премахват токсичните газове и въглеродния диоксид

30.10.2021г. / 18 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Растенията в дома са най-добрата пречистваща система. Ако знаете кои са най-добрите растения в пречистването на въздуха, няма да са ви нужни скъпи уреди, с които да правите това. Природата се е погрижила филтрирането на въздуха да се случва по натурален начин.

Цветя със силни лечебни свойства

Някои растения имат невероятното свойство да пречистват въздуха, като не само превръщат въглеродния диоксид в кислород, но и филтрират токсични газове и елементи, като бензан, трихлоретилен, формалдехид и други, открити в домашна среда.

Кои са растенията, които пречистват най-добре въздуха вкъщи?

Как да хербаризирате ефектно любимите цветя?

Папрат

Снимка: pixabay

Това растение е красиво и винаги зелено. Подходящо е за отглеждане на пряка светлина и умерени температури. То обича по-висока влажност, като изсушава въздуха в дома и предотвратява поява на мухъл и плесен. Ако въздухът в дома ви е сух поначало, поставете растението в близост до овлажнител или налейте малко вода в чинийката му.

Ароматни цветя, които привличат пеперудите

Сансевиера

Снимка: iStock

Сансевиерата, наричана още змийско растение, се нуждае от съвсем малко вода, за да оцелее, както и не много светлина. Идеална е в домашни условия, защото не изисква специални грижи. Сансевиерата пречиства въздуха и го овлажнява.

Устойчиви на слана цветя, които цъфтят цяло лято

Гербер

Снимка: pixabay

Герберите цъфтят в разнообразни и красиви цветове. Те са подходящи за отглеждане в градината, на балкона и в саксия у дома. Те могат да цъфтят по всяко време на годината, като радват окото и същевременно пречистват въздуха.

Фикус бенджамин

Снимка: iStock

Това високо растение е подходящо за отглеждане в домашни условия. Бенджаминът пречиства въздуха и придава свежест. Имайте предвид, че може да достигне височина до 2 метра.

Драцена

Снимка: iStock

Със своята визия на палма, драцената е невероятно красива украса за дома. Тя е дълголетница, която може да ви радва много дълго време. Освен красота, тя притежава и пречистващи въздуха свойства, заради които заслужава място вкъщи.

Спатифилум

Снимка: pixabay

Спатифилумът обича светлината и влажния климат. Цъфти по два пъти през пролетта. Притежава фантастични бели цветове със заострен връх, които омайват. Спатифилумът пречиства въздуха и го прави по-свеж, но е отровен за домашни любимци, затова ги дръжте далеч от него.

Красиви цветя, които обичат сянка

Рапис

Снимка: iStock

Рапис може да се отглежда навън или в домашни условия. Достига дължина 4 метра, но височината му може да се коригира с подрязване. Пречиства успешно въздуха. Нуждае се от влажна почва, индиректна светлина. Издържа на всякакви температури.

Хлорофитум

Снимка: pixabay

Наричат хлорофитума паяково цвете заради продълговатите му и тънки издължени листа. Това растение пречиства въздуха. Вирее най-добре на непряка светлина. Нуждае се от повече поливане.

Антуриум

Снимка: pixabay

Антуриумът наподобява спатифилума, но в червен цвят. Красотата му е безспорна, както и качествата му в пречистването на въздуха в дома. Нуждае се от висока влажност, непряка светлина и редовно поливане, за да цъфти добре.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
.... ( преди 2 години )
ne durja cvetia v ku6ti osven edno malko kaktus4e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар