За дома

Неща, които съсипват дома ви

Грешки, които да не допускате

26.06.2020г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден се грижим за чистотата и комфорта на дома си. Чистим го и го обзавеждаме с различни красиви и функционални според нас вещи. Но измежду всички практики, които възприемаме с добри намерения, се крият и опасности, които могат да навредят несъзнателно на дома ни.

Кои са нещата, които съсипват дома?

Държите щорите и пердетата отворени през цялото време

Добре е от време на време да спускате завесите и щорите, защото слънчевата светлина уврежда абсолютно всички повърхности и цветове в дома ви.

Оставяте дървени подове и мебели влажни

Дървените настилки и плоскости в дома лесно набъбват и се увреждат от поддържането на висока влажност в жилището. Подсушавайте ги и използвайте уред за контрол на влажността на въздуха.

Метете пода вместо да почиствате с прахосмукачка

Когато метете, по пода остават частици, които след това играят роля на абразивни и надраскващи агенти. Те могат да навредят сериозно на дървените ви подове в дългосрочен план. Ако обаче прахосмукате редовно количеството остатъчни частици ще е значително по-малко.

Използвате много вода при миене с парцал

Водата е основният враг на дървените подове. За да ги предпазите, изстисквайте максимално парцала.

Не използвате лепенки за мебели

Крачетата на столовете, леглата и диваните могат да издраскат сериозно дървените ви подове при експлоатация. Добре е да залепите омекотяващи лепенки на краката на подвижните си мебели, за да предпазите паркета и дюшемето.

Поставяте мулч в близост до къщата или вилата

Мулчът е полезен в градинарството, когато искате да подхраните растенията си и да разграничите определени области от градината. Поставянето на мулч в непосредствена близост с къщата или вилата ви обаче крие риск от прекомерно овлажняване. Мулчът задържа влага и това може да се отрази зле на дома ви.

Изливате мазнина в канала

Изливането на мазни остатъци от съдове за готвене директно в канала може да предизвика полепване на мазните остатъци и запушване на канализацията.

Използвате почистващи препарати с химикали върху боядисани мебели

Химикалите в препаратите могат да повредят сериозно боята и повърхностите на мебелите ви. Почиствайте ги само с изрично предназначени според типа повърхност препарати.

Коментирай