За дома

Хитри начини да охладите дома си без климатик през лятото

Как да се справите с лятната жега

24.06.2021г. / 08 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жегите могат да са непоносими. Много хора инсталират климатици в домовете си, за да се справят с лятната горещина. В най-топлите летни нощи понякога е истински трудно човек да спи непробудно, заради което се буди уморен и без енергия. Ефектите от климатиците обаче са колкото положителни в регулирането на температурите, толкова и вредни заради праха, изсушаването на въздуха, течението, което създават и което може да предизвика куп здравословни проблеми, алергиите и много други.

Страничните ефекти от климатиците

Как тогава да охладите дома си без помощта на климатик?

Инвестирайте в някои домашни растения

Домашните дървесни видове и плътната зеленина могат да ограничат навлизането на слънчева светлина и топлина през прозорците. Подредете плътна преграда от растения до прозорците, които да поглъщат горещината. Това ще помогне да блокирате греенето и да създадете приятна прохлада в дома.

Купете плътни завеси

Плътните завеси са дългогодишен изпитан метод за намаляване на топлината в дома чрез блокиране на светлината. Изберете завеси от тъмен и дебел плат, които да изолират дома ви от външните фактори.

Страничните ефекти от климатиците

Монтирайте вентилатор на тавана

Този също така стар и познат метод за охлаждане е подходящ начин да намалите температурата в дома си. Вентилаторите работят на слаби и силни обороти, което позволява да регулирате струята според вкуса си.

Сменете крушките на лампите

Крушките в дома също излъчват топлина и могат да повишат средната температура в помещенията през лятото на фона на атмосферната горещина. Затова инвестирайте в LED осветление, което не излъчва допълнителна топлина, освен това пести енергия.

Запушете всички дупки и цепнатини около дограмата

За да бъдат ефективни мерките, които ще вземете за охлаждане на жилището ви е нужно да не допускате в дома ви отново да навлиза топлина. Затова запълнете всички процепи, луфтове и дупки във и около дограмата.

Ще се справим ли с жегата през лятото?

Свързани статии

Поставете рефлексно фолио

Изолиращите фолиа се използват при изолацията за задържане на топлината през зимата. Те обаче работят ефикасно и при стремеж за охлаждане и блокиране на слънчевата топлина отвън. Можете да залепите изолиращо алуминиево фолио по прозорците, ако жегата е непоносима.

Приберете килимите

Оставете подът ви да излъчва естествената си студенина. Приберете килимите и настилките за през лятото. Те дават допълнителна топлина през топлите месеци. За да я ограничите просто оставете пода непокрит.

7 причини непрекъснато да ви е горещо

Използвайте памучни или сатенени чаршафи

За да охладите леглото си през нощта използвайте памучни или сатенени чаршафи. Те създават усещане за прохлада, като същевременно не предизвикват допълнително изпотяване и задържане на топлината в леглото.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
Щерю ( преди 3 години )
Сменете си жилището с подобно в Чукотка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар