За дома

Как да се отървем от плодовите мухи

Мушиците „винарки“, които ни досаждат в кухнята

01.10.2020г. / 14 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовите мухи или винарките, както още ги наричат, са привлечени от ферментиращи или гниещи плодове. Не е необичайно явление да се появят в кухнята ви по всяко време на годината. Въпреки че се смятат за безвредни, тези насекоми снасят яйцата си върху плодовете и зеленчуците, както и върху други храни наоколо, което може да ги направи заразни.

Как да се справите с плодовите мухи?

Да почистим кухнята без химикали!

Изплаквайте плодовете веднага след внасянето им вкъщи

Възможно е неволно да сте купили или донесли плодове, които са леко презрели или смачкани. Заедно с тях може да сте внесли плодови мушици, които ще се размножат в дома ви и ще оставят яйцата си върху останалите плодове и хранителни продукти, правейки ги замърсени за консумация.

Затова изплаквайте плодовете и зеленчуците с вода и малко оцет веднага щом се приберете от магазина или пазара. Този разтвор има силен аромат и ще отблъсне мушиците.

Поддържайте кухнята си чиста

За да нямате плодови мушици в кухнята си, старайте се да я поддържате максимално чиста без задържане на развалени плодове, зеленчуци и храни. Редовното прочистване на местата за съхранение на храна е много важно, за да избегнете поява на привлекателна за мухите зона в дома ви.

10 лесни трика за чиста кухня

Погрижете се за влажните кърпи

Влажните и недобре изсъхнали кърпи в кухнята мухлясват и могат да привлекат плодови мушици. Не забравяйте да ги перете редовно и ако е необходимо да ги сменяте. Кухнята ви трябва да е наистина чиста, за да няма условия за поява на досадни насекоми.

Използвайте босилек

Босилекът има силна натрапчива миризма, която е неприятна за плодовите мушици. Разпръснете няколко листа или стръка босилек из различни ъгли на кухнята. Босилекът ще мирише свежо и същевременно ще отблъсква мухите.

Как да отстраните плодовите мушици от дома?

Напоени гъби с лавандула

Лавандуловото етерично масло е естествен репелент срещу мушици и молци в дома. То ги отблъсква и оставя приятно ухание навсякъде. Напоете гъби за миене с малко масло от лавандула. Поставете ги на стратегически места в кухнята или извън нея. Маслото от лавандула ще помогне да прогоните плодовите мушици и да ароматизирате приятно кухнята.

Коментирай