За дома

Трябва ли да държите маслото в хладилника или не?

Може ли маслото да се развали, ако не е охладено

25.11.2020г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото обикновено се съхранява в хладилник. Повечето хора го държат на студено, за да не се развали. Това прави маслото много трудно за мазане. Ако ви е омръзнало да унищожавате препечената си филийка, пробивайки дупки в нея в опит да намажете маслото, вижте дали изобщо е нужно да го държите в хладилник. Оказва се, че не е задължително.

Какво се случва в тялото ви, ако ядете всеки ден фъстъчено масло

Безопасно ли е да държите маслото извън хладилника?

Маслото наистина може да се развали. То не е продукт, който да има изключително дълга трайност, като например меда. Въпреки това маслото може да остане съвсем годно за консумация и на стайна температура в продължение на приблизително 2 седмици.

Това е така заради богатото наличие на наситени мазнини в него, които го правят по-малко податливо на бактерии и плесени, предизвикващи бързо разваляне. Маслото е пастьоризирано, което също го прави не толкова лесно податливо на опасни бактерии. С домашното масло обаче трябва да сте по-внимателни.

5 невероятно полезни употреби на маслото от джинджифил

Въпреки това, ако по маслото се появят зелени оцветявания, плесени, мъх или има кисел вкус, значи е развалено и трябва да го изхвърлите.

Как да направите маслото на стайна температура по-трайно и годно за консумация?

Когато съхранявате маслото в хладилник, неговата трайност естествено се увеличава. Когато обаче то е извън него, трайността му може да намалее. За да успеете да съхраните маслото на стайна температура за 2 седмици, ето какво трябва да направите.

Намалете до минимум излагането на светлина, топлина и въздух

Въздухът окислява мазнините в маслото, което скъсява срока на годност. Дръжте го в плътно затворен съд далече от прозореца и нагряващи уреди. Светлината и топлината също влияят на мастните молекули и карат маслото да гние.  

3 начина да използвате масло от авокадо

Свързани статии

Дръжте маслото в непрозрачен и плътно затварящ се съд

Повечето съдове за масло са прозрачни, пластмасови или стъклени. За предпочитане е да изберете метален или порцеланов съд с тежък капак, който прилепва добре за дъното. Това ще съхрани и предпази маслото.

Не дръжте цялото масло извън хладилника

Друго добро решение е да изваждате само част от маслото, която ще употребявате в идните дни, а останалото количество да съхранявате в хладилник. Така ще сте сигурни, че маслото ви е в добро състояние и е безопасно.

6 от най-добрите масла за кожата

Знайте кога да го върнете в хладилника

През лятото и в моментите, в които в дома ви е топло, например при пуснати на максимум нагревателни и отоплителни уреди, маслото трябва да се върне в хладилника.

Коментирай