За дома

Ползите за дома от растението зелена лилия (хлорофитум)

Защо да го отглеждате вкъщи

16.05.2023г. / 16 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хлорофитум или наричан още зелена лилия, е прекрасно растение, подходящо за отглеждане в дома и офиса. Острите му падащи надолу листа с интересна окраска го правят подходящо за окачени саксии, шкафове, секции, изобщо за всяко кътче в помещението, в което имате нужда от зелена украса. Хлорофитумът не се нуждае от обилна светлина, което го прави още по-непретенциозен и подходящ за поставяне навсякъде вкъщи. Грижите за него не са особено трудни и специфични, а освен това има и редица ползи за дома, които го правят особено подходящ за отглеждане в домашни условия.

Ползи за здравето от градинарството

Прочиства въздуха в жилището

Зелената лилия или още паяково цвете, както я наричат в англоговорящите страни, притежава свойството да прочиства въздуха от токсините и праховите частици, което го прави прекрасен избор за дома. Хлорофитумът прочиства и въглеродния диоксид от въздуха, формалдехида, ксилена и толуена, които са все отровни съединения, за които не си даваме сметка, че могат да витаят във въздуха в дома ни. Зелената лилия е първенец в това отношение. Тя пречиства въздуха по много добър начин, което я прави подходяща за отглеждане и в спални помещения.

Ускорява възстановяването

Според проучване на изследователи от Държавния университет в Канзас, цитирано от purewow.com, поставянето на хлорофитум в болничните стаи на оперирани пациенти оказва влияние върху скоростта на възстановяване в сравнение с пациентите, в чиито стаи няма никакви растения. Освен това болните, в чиито стаи имало поставени растения, се нуждаели от по-малко болкоуспокояващи, имали по-малко проблеми с кръвното налягане и пулса, изпитвали по-малко тревожност.

Как правилно да поливаме кактуса?

Свързани статии

Безопасен е за малки деца и домашни любимци

Много красиви домашни и градински растения са отровни. Това ги прави неподходящи за съжителство с домашни любимци и деца, защото има риск от попадане на части от растението в устата им или в пряк досег с кожата им. При зелената лилия такъв риск не съществува.

Отглежда се изключително лесно

Паяковото растение е често предпочитано за офиси и като украса в големи търговски центрове, тъй като е много издръжливо (трудно за убиване). Не се нуждае от много грижи, не изисква и пряка светлина, което позволява на хлорофитума да вирее прекрасно при всякакви условия. Ето защо вкъщи ще го отглеждате лесно и безпроблемно.

Малки промени в дома, които носят щастие

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Emo ( преди 3 години )
Tova e blatno rasteniye i e estestvena pretcistvatelna stantsiya ...i sizdava azotni granuli v korena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар