За дома

Полезни употреби на восъчната хартия в дома

С какво може да ни е полезна вкъщи

05.12.2020г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Восъчната хартия се използва за различни съхранения, най-вече в кулинарията. Тя запазва различни храни от пропиване с влага и запазва годността им за по-дълго. Но тази полезна и многофункционална хартия има още много различни употреби, които биха ви били полезни в домакинството и ежедневието.

За какво можем да използваме восъчната хартия в дома?

Различни употреби на течния препарат за пране

За по-чисти смесители в банята и кухнята

По металните чешми и смесители често се натрупват капки вода и сапунени петна, които са доста досадни и трудни за поддържане в блестящо състояние. Трябва да ги търкате с препарат, а това е трудоемко. За да предпазите металните смесители от водните капки и петната, които оставят, разтрийте ги с восъчна хартия. Восъкът полепва по метала и предпазва от натрупване на излишна мръсотия.

За предпазване на горната част на хладилника

Вероятно всеки е забелязал какъв магнит за мръсотия е горната част на хладилника. По нея полепват прах, власинки, мазни остатъци от готвене, попаднали във въздуха. Много често повърхността на хладилника почернява, става лепкава и трудна за почистване.

Алтернативни употреби на бебешкия шампоан

За да я предпазите от този проблем, постелете восъчна хартия отгоре. Сменяйте я редовно. Восъчната хартия ще предпази повърхността на хладилника ви от замърсявания.

Постелете и рафтовете вътре в хладилника

Същото важи и за повърхностите вътре в хладилника. По рафтовете и на вратата на хладилника поставяме всякакви хранителни продукти и опаковки, които могат да замърсяват. Постелете тези места с восъчна хартия и я сменяйте редовно.

За съхранение на сиренето

Ако не успявате да изядете цялото количество сирене, което сте купили и то започне да изсъхва и да пожълтява, има решение и това е восъчната хартия. Увийте сиренето, което искате да запазите за по-дълго с нея. Восъчната хартия помага на сиренето да „диша“ без да изсъхва и да се разваля под влияние на въздуха и окислителните процеси.

15 полезни употреби на вазелина

Помага при печене и месене на тесто

Когато месите тесто и искате да го прехвърлите в тава или да му придадете съответна форма, восъчната хартия може да ви дойде на помощ. С нея можете лесно и бързо да прехвърлите тестото на желаното място без да се разкъса и залепи.

За смазване на заяждащи ципове

Восъчната хартия е чудесно средство за смазване на заяждащи ципове, които не вървят гладко. Просто втрийте в ципа намачкана восъчна хартия и плъзнете няколко пъти ципа, за да го смажете.

Страхотни нестандартни употреби на майонезата

Можете да предпазите дъската за рязане

При рязането на сурово месо опасността от попадане на бактерии в останалата храна е много голяма. За да сте сигурни, че дъската ще е в годно за употреба състояние след като сте рязали месо, просто я покрийте плътно с восъчна хартия и обработвайте месото върху нея. След това просто изхвърлете хартията.

Коментирай
Свободно време