За дома

Как да изберем подходящо кресло за всекидневната

09.12.2020г. / 11 16ч.
Аз жената
Как да изберем подходящо кресло за всекидневната

Всички имаме любимо кътче у дома – това може да е спалнята, диванът в хола, кътът за четене до прозореца, мястото за сядане край камината или креслото в дневната. Изборът и подредбата на мебелите в дома ни отразява нашия вкус и чувство за естетика, но също така и начина ни на живот.

Когато става дума за обзавеждане на хола, съществуват множество варианти относно вида и организацията на мебелите. Изборът зависи от това дали всекидневната е съчетана с кухня и трапезария или се използва само за почивка, от това колко е голямо семейството и колко често се събирате с приятели, както и разбира се – от размера и формата на помещението.

Основна мебел в хола на много домове е креслото. То има както практична, така и декоративна функция. На него може да си почивате с чаша кафе или любима книга, да гледате телевизия или да релаксирате, наслаждавайки се на огъня в камината. Затова си струва да заложите на удобно кресло, което ще ви осигури пълноценна почивка и ще се впише в интериорния стил на дневната.

Изборът на подходящо кресло за всекидневната зависи от няколко фактора:

1. Стил на интериора

При избора на тази мебел следва да се съобразите със стила, в който е обзаведена всекидневната. Тя трябва да се вписва хармонично сред останалите мебели. Стилът до голяма степен засяга както формата, така и цвета на креслото.

Някои хора предпочитат цялото обзавеждане да е в един стил и тон. Ако сте от тях, подберете кресло, чийто дизайн и цвят максимално се доближават до тези на останалите мебели.

Други търсят по-драматичен ефект и за тях е удачно да се спрат на кресло, което тотално се разминава с наличните мебели, за да може да изпъква и да се превърне във фокусна точка на помещението. Например – ако холът ви е обзаведен в сивата гама, поставете кресло с висока облегалка в жълто или лилаво.

2. Функционалност

Освен външния вид, при избора на кресло, трябва да се съобразите и с функцията, която то ще изпълнява. Традиционно то се използва за почивка и повечето модели са отлични за тази цел. Но ако смятате да го използвате и за други дейности е нужно да съобразите формата и вида с тях. Може да изберете кресло с релакс механизъм, с табуретка за крака, с подглавник за четене и т. н.

3. Размер

Размерът на креслото трябва да бъде съобразен с големината на стаята, наличното обзавеждане, както и с функцията на самата мебел. Задължително измерете наличното пространство където смятате да го поставите, дори е добре да го очертаете с хартиено тиксо на земята, за да си представите колко точно място ще заеме. Проверете дали ще пристигне сглобено или не и дали ще може да мине през вратите. Важно е да осигурите достатъчно място около креслото за свободно преминаване, за да не блокира движението в стаята.

4. Материал и дамаска

Материалът и дамаската също трябва да се вписват в цялостното обзавеждане на дневната. Крачетата, ако има такива, съобразете с краката на дивана, табуретките и холната маса, които имате. Ако изберете кресло с дървени крака, гледайте те да подхождат на останалите дървени мебели в стаята.

Относно дамаската – освен с личните си предпочитания, съобразете материала и с ежедневните навици на обитателите на дома. Ако имате домашни любимци, тогава може би плюшът и кадифето не са добър избор за вас. Естествената кожа както и екокожата се почистват лесно и са удачно решение, в случай, че имате малки деца. Ако изберете дамаска от текстил може да се наслаждавате на мека материя и ефектни цветове, като тапицерията може да бъде допълнително обработена, за да не задържа петна и течности и да се почиства лесно.

5. Подредба

Начинът, по който ще впишете креслото в останалото обзавеждане, зависи от наличните мебели, размера и формата на стаята, големината и функцията на тази мебел. Вариантите за подредба са различни и според това дали ще бъде само едно или повече кресла.

В зависимост от наличното пространство, най-честите варианти за подредба са:

· в ъгъла на стаята като допълнително място за сядане или кът за четене;
· симетрично от двете страни на дивана;
· срещу дивана с холна маса помежду им;
· до прозореца;
· две кресла с малка масичка помежду им.

Коментирай