За дома

7 неща, които всеки забравя да прочисти от дома си

Голямо пролетно почистване

17.04.2021г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта е времето, в което обикновено правим цялостно пролетно почистване на дома, за да го освежим след студената зима и да приветстваме лятото подобаващо. Почистваме основно всичко, за което се сетим в дома си, но забравяме някои кътчета, които са пълни с излишни предмети, пособия, дори бижута, които не ни трябват. Възползвайте се от голямото пролетно чистене, за да се отървете от някои често забравяни местенца в дома, които се нуждаят от прочистване.

Кои са нещата, които почти всеки забравя да прочисти от дома си?

3 брилянтни трика за почистване в дома

Стари дискове, касети, записи

Ако нямате на какво да пуснете тези записи, най-добре ги изхвърлете. В дигиталната ера трудно можете да намерите на какво устройство да пуснете старите си дискове, касети и записи. Освен ако не разполагате с работещо устройство с колекционерска стойност, тези предмети не ви трябват, защото събират само прах. Прочистете ги, за да освободите място за новата си страст.

Книги

Може да имате любими книги, но трупането им в шкафове, секции и килери ви носи само безпорядък и прахоляк. Можете да дарите колекцията си от книги на библиотеки, читалища или хора, които не са ги прочели. Запазете най-скъпите за сърцето си, останалото прочистете. Надали ще се връщате към препрочитането им всеки ден.

3 рецепти за домашни препарати за почистване

Свещи

Ако имате стари свещи, които не са подходящи за украса на дома и трапезата, като например свещи от рождени дни, изхвърлете ги. Те заемат място, не влизат в употреба, а същевременно събират прах.

Шкафове с алкохол

Ако имате шкаф или място, на което съхранявате бутилките си с алкохол, пролетта е удобно време да проверите кои от алкохолите са изветрели и не стават за консумация. Направете прочистване и на това място, което вероятно често забравяте. Някои видове алкохол изветряват след няколко седмици, други след няколко месеца. Проверете всичките си отворени бутилки.

20 неща, които да изхвърлите от дома си още сега

Кутии за бижута

Всяка жена има бижута, които не носи. Време е да ги преровите всичките и да прецените кои ще носите и кои не. Скъпоценните бижута можете да претопите и претворите в нещо ново и модерно. Тези без стойност можете да дарите или изхвърлите. Няма смисъл да заемат място в купища кутии.

Домашни методи за почистване на бижута

Стари устройства

Може ви пролетното почистване ще ви помогне да преровите и шкафовете и килерите си. В тях със сигурност има скрити и забравени стари електронни устройства, които отдавна не ползвате. Удобен момент е да ги извадите оттам и да ги дадете за рециклиране. Направете нещо добро за дома си и за околната среда.

Повърхности, които никога да не почиствате с оцет

Тоалетни принадлежности, козметични мостри, стара козметика

Почти всеки дом пази спомени от пътувания, а заедно с тях и миниатюрни козметични принадлежности за пътуване, които вероятно не само сте забравили да използвате, но и са с изтекъл срок. Изхвърлете всички козметични мостри, които сте събирали и не сте употребили. Тоалетни принадлежности, които вече не са в употреба също трябва да отидат в коша за боклук.

Коментирай