За дома

5 начина да запазите бананите пресни за по-дълго

Полезни домакински трикове за съхранение на плодове

16.06.2021г. / 09 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бананите са прекрасен сладък плод, любим на много хора. Те са прекрасна закуска, междинно хапване, те са чудесен заместител на захарта и брашното в тестените изделия, ако искате да избягате от тях. Всичко това е много хубаво, но има един проблем – бананите се скапват лесно. Ако сте си купили зрели банани в малко по-големи количества, за да има за всички вкъщи, а и за да има за по-дълго, вероятността да се развалят е по-голяма.

Какво се случва, ако ядете прекалено много банани?

Как да запазите бананите пресни и свежи за по-дълго?

Окачвайте ги

Ако сте забелязали, бананите много често са окачени на щандовете на пазара. В търговската мрежа от големи хипермаркети това е рядка гледка по простата причина, че там в повечето случаи бананите са по-зелени и се разполагат един върху друг на щандовете. Но вземете пример от пазарите. Окачването на бананите във висящо състояние ги предпазва от скапване под собствената им тежест. Това предотвратява развалянето на тъканта на банана и му помага да продължи да зрее.

Купете по-зелени банани

Това е най-лесният начин да имате по-пресни банани за по-дълго. Ако купувате по-голямо количество банани, които нямате намерение да ядете или използвате веднага, гледайте те да са не напълно узрели и леко по-зелени. Така ще можете да ги използвате по-дълго. Бананите и без това се берат по-зелени, за да имат време да доузреят, докато пристигнат на местата, за които са предназначени за продажба. Вече узрелите банани са препоръчителни за купуване, ако смятате да ги използвате веднага.

Как да накараме бананите да зреят по-бързо?

Завийте стъблата и дръжките на бананите във фолио

Някои плодове отделят етиленов газ. Сред тях са и бананите. Етиленовият газ е съединение, което се отделя при процесите на зреене на плодовете. За да се възползвате от този природен ефект на плодовете и за да ускорите процеса на зреене, увийте стъблата и кочаните на бананите с алуминиево или найлоново фолио. Така ще уловите и задържите отделения етиленов газ, а той ще свърши останалото.

Свързани статии

Съхранявайте узрелите банани в хладилника

Ако сте си купили по-зрели банани, най-добре е да ги сложите в хладилника и да ги съхранявате там. Ниската температура в него ще забави процесите на зреене и ще ви позволи да запазите бананите за по-дълго.

14 рецепти за десерти с банани

Замразете бананите

Винаги можете да замразите бананите си, ако искате да ги запазите за консумация след време. Замразяването е подходящо, ако сте купили по-голямо количество банани, което да използвате за приготвяне на печива, сладкиши, палачинки, кексове като заместител на захарта, например. Винаги можете да посегнете към добре узрели банани, като трябва само да ги размразите, което не отнема много време.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
ne se zadurjat dulgo . kombiniram sus sladoled , s kramel , s 6okolad ...i sa iziadeni .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време