За дома

5 начина да избелите прането без белина

Какво да използвате за избелване на бялото пране

26.06.2021г. / 05 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любимите ви бели дрехи се поддържат трудно. Цапат се лесно, а бялото посивява или пожълтява с времето. Ако не искате да използвате белина заради химикалите в нея или просто не разполагате с нея в момента, можете да избелите дрехите си по няколко алтернативни начина.

Кои препарати за почистване да не смесвате никога?

Ето какво можете да използвате вместо белина за белите си дрехи.

Ябълков оцет

Смесете 3 литра топла вода с 1 чаша ябълков оцет. Накиснете дрехата за една нощ вътре. След това изперете по стандартен начин на ръка или в пералня. Можете да добавите чаша оцет и към цикъла на пералнята за допълнителен ефект.

Лимон

Лимонената киселина в лимоните има избелващ ефект. Тя избелва тъканите на дрехите, без да ги уврежда. Подходяща е за памучни, ленени и полиестерни тъкани. Смесете ½ чаша лимонов сок с 3 литра гореща вода. Накиснете бялото си пране в течността за 1 час или за цялата нощ. На сутринта изперете.

Често допускани грешки при почистване с белина

Сода за хляб

Смесете една чаша сода за хляб в 3 литра вода. Загрейте на котлона и разбърквайте, докато се разтвори напълно. Накиснете дрехите за 1-2 часа или за през нощта. Содата е най-подходяща за памучни дрехи.

Препарат за съдомиялна

Ако нямате подръка белина, препаратът за съдомиялната ще свърши добра работа. В него се съдържат избелващи вещества, които могат да се използват и за дрехи. Такъв е натриевият хлорид, който се съдържа и в белината. Смесете ¼ или ½ чаша препарат за съдомиялна с 3 литра гореща вода. Разбъркайте добре, докато се уверите, че е напълно разтворен. Потопете дрехите в разтвора и оставете да се киснат поне 30 минути. След това изперете по стандартния начин.

4 грешки в употребата на белина за почистване

Аспирин

Салициловата киселина в аспирина има избелващ ефект върху тъканите. Стрийте 10 таблетки аспирин и ги разтворете отново в 3 литра гореща вода. Накиснете дрехите. Изчакайте да престоят 2-3 часа. След това изперете. Аспиринът е подходящ най-вече за памучни тъкани.

 

Коментирай