За дома

7 неща, които да направите, преди да боядисвате стените вкъщи

Ще ви спестят главоболия и пари, а и крайният резултат ще е прекрасен

25.08.2021г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако е дошло време за пребоядисване на стените в дома и освежаването им, може би трябва да помислите преди да се хвърлите към тях с четка и боя в ръка. Има някои неща, които е добре да обмислите и да направите, преди да пристъпите към боядисване. Това ще ви спести излишни харчове, ще направи работата ви по-пълноценна, а крайният резултат – впечатляващ.

Лесно боядисване на стените у дома

Кои са нещата, които е добре да направите, преди да започнете да боядисвате?

Запълнете всички дупки и цепнатини

За да направите стените гладки и готови за боя, преди това е важно да попълните всички несъвършенства, които се намират отдолу. Използвайте смес за фина шпакловка, с която да изгладите пукнатините и дупките.

Почистете стените

С времето по стените се натрупват различни мръсотии. Преди да пристъпите към боядисване, почистете стените с микрофибърен парцал и подходящ препарат. Така ще намалите риска от това да запечатите с боя различни паяжини, власинки, релефни остатъци от мръсотия, които ще останат видими и след това.

5 грешки в боядисването на дома, които много хора правят

Използвайте хартиена лепенка

С помощта на хартиена лепенка можете да облепите всичко, по което не искате да попада боя. Това ще ви спести главоболия в почистването след това.

Използвайте грунд или основа

Това е особено важно, ако пребоядисването предполага преминаване от тъмна към по-светла боя. За да не харчите излишни пари и за да не се ядосвате от лошия резултат, нанесете основа, преди да боядисате с боята. Така цветът ще бъде точно такъв, какъвто искате да бъде.

5 грешки в боядисването на жилището

Помислете и за запълване и уплътняване

Ако по основите на стените, цокъла или первазите има места, които се нуждаят от уплътнение със силикон или някакъв друг материал, сега е моментът да го направите – преди да сте започнали да боядисвате.

Постелете наоколо с найлони

Не започвайте да боядисвате преди да сте постлали добре с найлони навсякъде. Това ще ви спести много чистене след това. А някои повърхности дори не могат да се почистят от боята, така че бъдете стриктни в предварителната подготовка.

8 начина да освежите кухнята без да правите основен ремонт

Снабдете се с всичко необходимо

За да улесните работата си, постарайте се да се снабдите с всичко необходимо, преди да сте започнали да боядисвате – четки, мечета, ванички, разтворители за боя. Така няма да се налага да прекъсвате боядисването по средата и да търсите магазин, от който да купувате нужното, докато боята съхне. По този начин рискувате да се получат различни оттенъци по стените.

Коментирай