За дома

Колко често трябва да почиствате компютъра и лаптопа?

Как правилно да дезинфекцирате компютъра си

05.08.2021г. / 05 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В условията на пандемия милиони хора останаха да работят вкъщи. Работата на компютър позволява дистанционно управление на работните и професионални ангажименти. Ако в офиса често сте се сещали да почиствате клавиатурата и работния си компютър, вкъщи вероятно забравяте този ритуал, защото сте свикнали у дома всичко да е чисто. 

Как да седим правилно при работа с компютър (видео)

Това е грешка, защото и домашният компютър или лаптоп се нуждаят от редовно почистване. Това, че работите от вкъщи не означава, че техниката, с която боравите, не се замърсява. 

Според изследване от 2018 година, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, клавиатурите на компютрите съдържат до 96% опасни бактерии без значение дали се ползват вкъщи или в офиса. 

Добрата новина е, че спиртът и съдържащите алкохол почистващи и дезинфекциращи средства премахват изцяло опасните бактерии. Това означава, че трябва редовно да почиствате клавиатурата и работния си компютър, дори вкъщи, тъй като го докосвате постоянно. 

Болки в гърба – 5 правила за работа с компютър

Колкото по-често използвате компютъра си, толкова по-често трябва да го почиствате и дезинфекцирате. Сред повърхностите, които не трябва да забравяте, са мишката, плотът наоколо или бюрото, екранът, повърхността под мишката или постелката за мишка. 

Според Reader’s Digest, най-добре е да почиствате компютъра си през седмица, максимум две. 

Как правилно да почистите компютъра си?

Най-добре би било, ако разполагате с компресор за сгъстен въздух, с помощта на който да издухате наслагванията в клавиатурата, попадналите прахови частици и мръсотия. Другото, което ви трябва, е микрофибърна кърпа, спирт и няколко памучни тампона. Не използвайте вода за почистване на компютъра, защото може да го повредите. 

Да почистим компютъра - най-мръсната вещ у дома

Най-напред издухайте със силната струя попадналите частици между копчетата. След това напоете памучните тампони със спирт. Втрийте навсякъде в клавиатурата и останалите повърхности от компютъра и периферията му, както и работния плот. Накрая забършете с леко навлажнена микрофибърна кърпа. 

Микрофибърната кърпа е подходяща и за почистване на екрана на компютъра или лаптопа. За тази повърхност не се препоръчва употреба на напоени тампони със спирт, защото могат да увредят повърхността на екрана. 

Коментирай