За дома

5 начина да размекнете масло до стайна температура по-бързо

Как да накарате маслото да се размекне без да го разтапяте

01.09.2021г. / 06 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото се маже и употребява най-добре, когато е на стайна температура. Рядко обаче държим маслото извън хладилника, особено в топлите дни. Ако съхранявате голямо количество масло, вероятно го държите и във фризера. За приготвянето на някои рецепти маслото трябва да е замразено или добре охладено. Но за повечето ястия, сладкиши и печива е нужно то да бъде или разтопено, или на стайна температура. 

Трябва ли да държите маслото в хладилника или не?

За размекване на маслото обикновено са нужни минимум 30 минути до 1 час. Заетите домакини невинаги разполагат с такова време. Много сладкиши и печива се нуждаят от пухкаво масло на стайна температура, за да бъде консистенцията на тестото мека, еластична и въздушна. Маслото на стайна температура помага и на сметаната и някои видове кремове да бъдат максимално пухкави. То придава ефирност и финес на десерти, сладкиши, печива. 

Маслото играе роля и на важен слепващ агент, който стабилизира сместа и допринася за постигането на максимално хомогенна консистенция. За целта то не трябва да е нито прекалено течно и разтопено, нито твърдо и студено. 

Температурата на перфектно размекнатото масло варира между 18 и 22 градуса по Целзий. Размекнатото масло трябва да се маже лесно, да се пробива лесно с вилица или нож без усилие и без да показва признаци на топене и втечняване. 

Как да размекнете маслото по-бързо, когато ви е нужно, без да го разтопите?

Гхи – пречистеното масло с много ползи за здравето

Нарежете маслото на малки парчета

Един от начините за по-бързо размекване на маслото е като намалите повърхността му. Разделете го на малки парченца. Това ще помогне за по-бързото достигане на стайна температура на маслото. На колкото по-малки кубчета го разрежете, толкова по-бързо ще се размекне. 

Размекване в топъл стъклен съд

За да създадете топла атмосфера около маслото, поставете го в топъл стъклен съд, който сте загрели преди това. Внимавайте да не разтопите маслото съвсем. За целта не е нужно съдът да е толкова горещ, че да не може да се докосне. Достатъчно е да е затоплен. 

Настържете замразено масло 

Ако сте замразили маслото във фризера или камерата, настържете го с ренде. Така ще намалите значително повърхността му и ще помогнете на топлия въздух в помещението да си свърши работата по-бързо. 

Ястия, които е по-добре да приготвите с масло

Сплескайте маслото 

Друг популярен метод за омекотяване на охладено масло е сплескването му в найлонова торбичка. Поставете го в плик и с помощта на ръцете си или точилка за хляб го сплескайте, за да намалите повърхността му. Смачкването на маслото ще му помогне да се размекне по-бързо. 

Микровълнова 

Микровълновата е друг начин да размекнете маслото, само че той крие риск от втечняване и разтапяне, което може и да не желаете в конкретния случай. И все пак, можете да опитате. За целта сложете маслото в купичка или две, така че маслото да е разпределено на по-малки части. Поставете и една или две чаши с вода в микровълновата. Изпаряването на водата ще помогне на маслото да се размекне без да се стопи, тъй като в микровълновата течностите са първото нещо, което се нагрява. Пуснете уреда само за няколко секунди, проверете консистенцията на маслото. Ако се налага пуснете за още няколко секунди до получаване на желаната мекота. 

7 от най-добрите мазнини за готвене

Коментирай