За дома

6 начина да овлажните въздуха без уред за овлажняване

Как да повишите влажността на въздуха вкъщи

04.11.2021г. / 06 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сухият въздух в дома може да е причина за редица респираторни проблеми, алергии, астма, влошени дихателни функции. Сред признаците на дихателни смущения, причинени от сухия въздух вкъщи, са кървене от носа, неспокоен нощен сън, проблеми с дишането, напукани устни, кихане, кашлица, дразнене в гърлото, според клиника Майо. Тези симптоми се проявяват още повече през зимните месеци, когато въздухът е още по-сух и студен, а това се отразява на средата и в дома.

Как да се предпазим от мръсния въздух в градовете?

Много хора избират да инвестират в уред за овлажняване на въздуха. Овлажнителите обаче са скъпи и не всеки може да си ги позволи. За щастие има няколко начина да овлажните въздуха вкъщи без помощта на уред.

Как да овлажните въздуха в дома без овлажнител?

Пуснете ваната или душа

Изпаряването на водата при затворени прозорци и врати помага да овлажните въздуха вкъщи. Ако не ви се иска да хабите вода просто така, просто оставяйте вратата на банята отворена след всяко взимане на вана или душ от член на семейството. Разпространяването на парата в дома ще помогне за овлажняването на въздуха.

Повече растения

Растенията в дома допринасят за естественото овлажняване на въздуха. Колкото повече растения отглеждате, толкова по-влажен ще е въздухът в дома ви.

10 причини да остаряваме по-бързо през зимата

Използвайте радиаторите за отопление

Ако се отоплявате на парно през зимата, можете да използвате радиаторите едновременно за отопление и овлажняване на въздуха. Поставяйте мокри кърпи върху пуснатите радиатори. Изсъхването им предизвиква изпаряване на влагата в тъканите, което овлажнява въздуха в помещенията.

Свързани статии

Украсете с фонтани и вази

Да ароматизираме дома с помощта на етерични масла

Използвайте украшенията за дома като средство за повишаване на влажността на въздуха. Поставете портативен фонтан в средата на хола, с който не само ще овлажните въздуха, но и ще повишите настроението вкъщи. В различни ъгълчета на дома поставете вази, пълни с вода и свежи цветя.

Сушете прането си на въздух

Ако досега сте използвали сушилня за прането си, през зимата можете да оставите прането да съхне на въздух вътре в дома. Това допълнително повишава влажността вкъщи.

3 начина да накарате дома си да ухае прекрасно

Сварете вода на котлона

Можете да оставите тенджера с гореща вода на котлона или да я оставите да се изпарява дълго след като сте изключили котлона. Можете и да добавите ароматни билки, портокалови и лимонови корички, канела към водата. Това ще внесе едновременно повече влажност, настроение, спокойствие в дома ви благодарение на ароматерапията.

Коментирай