За дома

3 начина да направите сушени резени портокал

Вкус и мирис на Коледа

18.12.2021г. / 05 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сушените портокалови резенчета носят духа на Коледа. Те могат да се използват за подправяне на любимото ви греяно вино, за овкусяване на чай, за гарниране на различни ястия, за различни коледни украшения. Можете да ги използвате за каквото си поискате, дори за ароматна украса на дома.

3 начина за сушене на билки

Освен очевидния начин да изсушите портокаловите резени – да ги изсушите на въздух, което отнема много време, има още 3 бързи начина да го направите. Изненадайте гостите си за Коледа с ароматни сушени портокалови резенчета. Ето как да го направите.

Във фурна

Какво ви трябва:

  • Остър нож;
  • 2 памучни кърпи или кухненска хартия;
  • Решетка.

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

Загрейте фурната на 100 градуса. Нарежете портокалите на резени с дебелина не повече от 1 см. Поставете резените между кърпите или между два листа кухненска хартия. Притиснете добре, за да попият част от водата, която се намира в портокалите. Поставете резените върху решетката и оставете във фурната за 2-3 часа. Обръщайте от време на време, за да не залепнат и да се изсушат равномерно. Когато ръбовете станат тъмни, извадете и охладете напълно.

В микровълнова

5 начина да консервирате и запазите храната си

Какво ви трябва:

  • Остър нож;
  • Решетка;
  • Кухненска хартия;
  • Щипки.

Нарежете портокалите на резени от по половин сантиметър. Поставете ги върху 5 листа хартия върху чинията на микровълновата. Притиснете, за да сте сигурни, че хартията ще поеме влагата. Отгоре покрийте с още 5 листа хартия и притиснете. Пуснете микровълновата за 7 минути. След като времето изтече, обърнете портокалите с щипките. Поставете 5 нови листа хартия и пуснете за още 5 минути, като този път настроите на размразяване.

5 начина да приготвите веган майонеза

Свързани статии

Извадете портокалите от микровълновата и проверете дали имат текстура на желе. Ако усещате мекота в тях, върнете ги за още 2 минути. Повтаряйте това за още 2 минути, докато се уверите, че са изсъхнали. Накрая ги поставете върху решетка да изстинат и изсъхнат напълно.

В еърфрайър

Какво ви трябва:

  • Остър нож;
  • Решетка.

Храни, с които да заместите яйцата в различни рецепти (галерия)

Нарежете портокалите, като изхвърлите краищата. Поставете ги върху решетката на еърфрайъра. Пуснете уреда на 50-55 градуса за 3 часа. Извадете резените и ги оставете да изстинат върху студена решетка.

Снимка: iStock

Коментирай