За дома

Тенденции в декорацията на дома през 2022

Кои интериорни идеи ще са хит през новата година

25.01.2022г. / 17 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: Мебели Виденов.

Снимка: Мебели Виденов.

Тенденциите в интериора на дома и най-вече в избора на декорация през последните две години се диктуват от световните събития. Вследствие на пандемията и значителното увеличаване на времето, което прекарваме в дома си, започнахме да обръщаме много повече внимание на обстановката, интериора и декорацията, така че домът ни да е още по-уютен и топъл. За да сме ви полезни именно в тази посока, ще ви запознаем с някои от най-актуалните тенденции в декорацията и как да ги вплетете в интериора на вашия дом.

Детайл: вашето лично място

Един от акцентите в дома през 2022-ра е обособяването на наше кътче. Ако все още не сте си създали ваше собствено местенце и пространство, макар и деликатно и малко, сега е моментът да го направите. На пръв поглед може да ви се стори излишно или незначително, но голяма част от психолозите споделят като препоръка именно този детайл – всеки човек да има своето малко кътче и лично пространство в дома, организирано по негов вкус и желание. В психологически план това е елемент, който действа много успокояващо на психиката и емоциите, балансира и спомага да релаксираме ефективно.

Само си представете как след дълъг работен ден, тичане по задачи, организиране и планиране на семейната вечеря, последвана от помощ на децата за училище и най-накрая успявате да се отпуснете в удобен люлеещ се стол до прозореца или пък да се сгушите в мекия пуф, в компанията на книга, топъл чай (или чаша вино), огрени от деликатната светлина на красива настолна лампа. Само няколко лесни за изпълнение детайла, които обаче играят огромна роля в това да се чувстваме уютно и на място. На нашето си място.

Занаятчийски кът

Ако искате домът ви да има собствен дух, да говори на гостите, прекрачили прага ви за вашия вкус, стил и интереси, прекрасно би било да включите като елементи от интериора занаятчийски и артизделия.

В последните години изразът „хендмейд“ или ръчно изработени предмети набра огромна популярност, но не модата тук е водеща, а индивидуалният нюанс, който подобен вид вещи добавят към декорацията. В сайта на „Мебели Виденов“ ще можете да разгледате занаятчийски декоративни аксесоари от български автори, които ще ви изненадат приятно и с идеи, и начин на изработка, и не на последно място, с достъпни цени.

Експеримент с цветове и материали

Много интериорни дизайнери споделят мнение, че 2022-ра ще бъде година на забавления и радостни преживявания в дома. Хората искат да се чувстват щастливи в дома си, да се зареждат с позитивни емоции и това, което може да им помогне да осъществят тази мисия е миксирането на различни цветове и нюанси в декорацията на помещенията, в украсата на стените и таваните. Не се страхувайте да експериментирате с цветове, материали, шаблони и декоративни елементи.

Красив свещник в антрето, изящна настолна лампа на бюрото, елегантно кресло или пък декоративно осветление на стената са част от акцентите, които могат да изпъкнат, без да е необходимо да правите голям ремонт. Достатъчно е да развихрите въображението си, да му дадете свобода и да изненадате сами себе си.

Акцент: изкуство и 3D арт

Когато говорим за декорация на дома, няма как да пропуснем да споменем един от най-важните елементи, а именно изкуството. Най-често то фигурира в къщата или апартамента ни, представено с картини, пластики или скулптури. Изкуството има множество прекрасни форми, чрез които завладява интериора ни и говори за нашата личност понякога повече, отколкото хиляди думи. Ако все още не сте избрали подходящи картини или скулптури за вашия дом, можете да разгледате някои от предложенията в „Мебели Виденов“ и да изберете тези произведения, които импонират на вашата същност и вкус.

 

Според някои интериорни дизайнери един от трендовете през годината ще е именно изкуството в 3D форма. Артистични вещи и аксесоари ще разнообразят голите стени и ще им придадат цвят, характер, настроение според нашия личен вкус. Всеки един предмет на изкуството, който „изскача“ от стената и може да се конфигурира в различни позиции и форми, ще бъде много популярен през 2022-ра.

Цветята са задължителни

Когато говорим за уют и усещане за релакс, няма как да не добавим акцента растения към цялостната картина. Те са ключът към създаването на истински уютен, топъл, приказен дом. Някои растения имат и силен ефект за прочистване на въздуха, което ги прави естествен филтър за чист въздух в помещението. Красивите цветя заслужават и подобаващи на вида им изящни саксии и вази, в които да ги поставите.

Отделете внимание на всеки аксесоар

Когато обзавеждаме дома си невинаги имаме време да разгледаме и обмислим внимателно всеки детайл от декорацията. Понякога в бързината купуваме аксесоари, които просто не подхождат на интериора. Ако и вие имате такива прибързани покупки, като най-често това правим за огледалата, стенните часовници, свещниците, можете да поправите тези свои решения и да изберете нови аксесоари, които да отговарят на интериора и да радват очите ви всеки ден.

Хоби кът

Ако имате занимание, което ви е любимо и с радост практикувате в свободното си време, но нямате отделен кът в дома си за него, сега е моментът да го създадете. Това ще е и една от тенденциите в интериора през годината – обособяването на хоби кът, декориран по начин, който ви импонира и доставя удоволствие.

В галерията ни може да разгледате няколко предложения за декорация в дома.

Снимки: Мебели Виденов.

Коментирай