За дома

Как трябва да изглежда винаги добре подредената кухня

5 общи черти, които добре организираните кухни имат помежду си

02.03.2022г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато влезете в кухнята си и виждате безпорядък, вероятно ви обзема напрежение и тревожност. Обещавате си да сте стриктни в подреждането на кухнята и занапред да не се сблъсквате с хаоса, в който влизате всеки ден. Иска ви се кухнята ви винаги да е подредена, но не знаете как да го постигнете. Отделяте цял ден от уикенда, за да чистите и да подреждате, но скоро всичко се връща постарому.

Неща в кухнята, които трябва да изхвърлите веднага

За да поддържате кухнята си винаги подредена, трябва да се съобразите с цялото пространство, с което разполагате. Използвайте го максимално ефективно. Това ще ви помогне да се предпазите от безпорядък.

Кухнята ви ще бъде винаги добре организирана и подредена. Най-напред създайте правила, които да следвате. Ето и някои от тях, които ще са ви от полза.

1. Никога не съхранявайте неща, които не използвате.

Отворете шкафовете си и разгледайте добре. Вижте какво има в тях и изхвърлете всичко, което не използвате. Занапред следвайте това правило да не съхранявате нищо, което не ви влиза в употреба. Изобщо не купувайте неща, от които нямате нужда. Не ги съхранявайте само за всеки случай. Магазините са на една ръка разстояние и ако ви потрябва нещо, просто го купете. Кухненските шкафове на много домакинства са пълни с продукти с изтекъл срок, сувенири, подарени кухненски уреди и пособия, които не ви трябват и не използвате. Подарете или дарете всичко, което не използвате и което е годно за употреба. Останалото изхвърлете.

Най-мръсните места в кухнята ви според учените

2. Следете срока на годност.

За да се предпазите от безпорядък и за да е винаги добре организирана кухнята ви, винаги се ръководете от срока на годност. Подредете продуктите в шкафа и хладилника така, че тези с най-скорошен срок на годност да са най-отпред и да ги използвате първи. Въведете това като правило и го следвайте винаги, когато слагате нов продукт в шкафа. Така винаги всичко ще ви е подредено и няма да държите нищо излишно.

3. Оптимизирайте вертикалното пространство.

За да помогнете на кухнята си да е винаги подредена, възползвайте се от вертикалното пространство, с което разполагате. Оптимизирайте стените и празните ръбове на шкафовете, като монтирате поставки и етажерки на тях. Така пространството в кухнята ще изглежда по-подредено.

5 начина да направите малката кухня по-просторна

4. Отървете се от фабричните опаковки.

Фабричните опаковки заемат много място. Често те са значително по-големи от съдържанието в тях. Затова ги изхвърлете и съхранявайте продуктите в съдове за многократна употреба – стъклени, керамични, порцеланови. Това ще направи кухнята ви по-подредена, но и ще помогне да запазите продуктите си за по-дълго.

5 златни правила за подреждане на кухнята

5. Направете всичко леснодостъпно.

Една добре подредена и организирана кухня предполага всичко в нея да е на една ръка разстояние. Подредбата е от голямо значение. Ако подредбата не ви е удобна, всеки път ще създавате безпорядък, докато откриете онова, което ви трябва. Ще ви домързи да подреждате или няма да ви остане време. Така бъркотията ще се натрупа. Вместо това просто подредете по начин, който да ви е удобен всеки път.

Коментирай