За дома

3 начина да използвате лимонови кори за дома

Как да почистите и освежите с приятен аромат цялото жилище

17.05.2022г. / 11 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимоните са прекрасен цитрусов плод, който се използва в много широка гама рецепти. Лимоните и кората им са част от печива, кремове, тестени изделия, напитки, сосове, дресинги, ястия с месо и риба. Лимонът е истински универсален плод, защото може да бъде използван в разнообразни рецепти заради чудесния си кисел вкус, а и заради качествата, които сокът и кората му предлагат.

Повърхности, които да почистите с лимон

В горещите летни дни няма нищо по-приятно от студената домашна лимонада. Но след като си я приготвите обаче, не бързайте да изхвърляте корите от лимоните. Те могат да са ви полезни за почистването и ароматизирането на дома.

Вместо да използвате препарати за почистване, в които има химически съставки с потенциално дразнещ организма ефект, опитайте да се възползвате от силата на лимонената киселина. С нейна помощ можете едновременно да почистите и ароматизирате дома си. Лимоните съдържат силни киселини с антибактериални свойства, които освежават, ароматизират и най-вече дезинфекцират дома.

Ето 3 начина да използвате лимон в дома си.

1. Универсален почистващ препарат с оцет и лимон.

1 до 2 чаши лимонови кори;
3 до 4 чаши бял винен или ябълков оцет;
Тензух;
Фуния и цедка.

Напълнете еднолитров буркан с нарязаните лимонови кори. Пълнете, докато се напълни ¾ от буркана. Излейте оцета отгоре. Трябва да покрие лимоните изцяло. Покрийте с восъчна хартия и завийте капака. Съхранявайте на тъмно и гладно място за около месец. Проверявайте от време на време и ако се налага, доливайте малко оцет.

Как да използвате лимони при лошо храносмилане и киселини?

След месец сместа трябва да е готова. Прелейте я през фуния и цедка в друг чист съд. Тази смес се използва като основа за приготвяне на универсалния ви препарат за почистване с оцет и лимон. За него ви трябват:

1 чаша оцет с лимон;
1 чаша гореща вода;
¼ чаша течен сапун;
2 чаени лъжици сода за хляб.

Смесете съставките в спрей бутилка. Разклатете много добре, докато се смесят и разтворят. Използвайте за пръскане и дезинфекциране на различни повърхности без дърво.

2. Скраб за търкане с лимон.

Някои упорити замърсявания се нуждаят от търкане, за да бъдат отстранени. На помощ тук отново може да дойде лимоновият сок.

6 начина да изчистите цялата къща с лимон

Единият и най-лесен вариант е да използвате прясно изрязани лимонови кори, като с обратната им страна да разтриете замърсените участъци. Лимонената киселина в тях разгражда замърсяванията и натрупаните мазнини.

Лимон – мощните ползи за имунитета и здравето от киселия плод

За да усилите абразивния ефект на скраба, добавете сол. В смес от лимонов сок и сол можете да накисвате прибори за хранене или метални инструменти, като тази смес разгражда замърсяванията и спомага за по-лесното им отстраняване.

3. Ароматизиране с лимон.

Лимонът има чудесен свеж аромат, с който можете да ароматизирате целия дом. Смесете остатъчните лимонови корички от използвани лимони. Сложете ги в тенджера с вода на котлона и включете на слаб огън. Когато започне да се освобождава пара, тя ще бъде наситена с ароматни цитрусови частици, които ще освежат дома.

Коментирай