За дома

Растения, с които да прогоните комарите вкъщи и в градината

Билки, подправки или чудесни цветя за украса

20.05.2022г. / 17 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на топлите дни прекарваме повече време на открито в градината, на балкона, терасата или просто държим прозорците вкъщи отворени. Това позволява на комарите да ни досаждат и да ни хапят, а никой не иска това. 

Можете да си отглеждате някои растения, които имат природната сила да прогонват нежеланите комари. Тези растения са подходящи за засаждане в градина, но и могат да се отглеждат в саксия на балкона. Така ще имате естествен репелент против комари в дома си винаги, когато ви потрябва. 

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Кои са растенията, които имат силата на прогонват комарите?

Цинтронела 

Цитронелата е прекрасно растение с фантастичен аромат, който дължи на естествените етерични масла в състава си. Те имат силата да прогонват комарите, както и някои други насекоми, чието присъствие не желаете. Може да се отглежда в градината и в саксия. 

Петуния 

Петуниите са многогодишни растения с изключително красиви цветове. Отглеждат се много лесно в домашни условия, на балкона или в градината. Цъфтежът им е продължителен, цветен, кичест, а незаменимите им свойства в прогонването на комарите ще ги направят още по-предпочитани от вас. Петуниите могат да държат далеч от дома ви също бръмбари, червеи, цикади, нощни пеперуди, плодови мушици, листни въшки. 

Растения, които могат да живеят седмици без вода

Лавандула 

Лавандулата съдържа етерични масла, които са с мощен и наситен аромат. Тя има свойството да успокоява нервната система и да благоприятства съня. Притежава и мощни свойства в прогонването на нежеланите насекоми заради силния си аромат, който ние така обичаме. Можете да втривате лавандулово масло и в кожата си като естествен репелент. 

Латинка 

Латинката е добре познато растение у нас. Използва се за украса на бордюри, градини, паркове, отглежда се лесно и в саксия вкъщи. Латинката прогонва комарите, а заедно с тях и листните въшки, бръмбарите, летящите буболечки, които ви дразнят наоколо. 

Розмарин

Розмаринът е прекрасна билка с фантастичен аромат, който овкусява нашите ястия и чайове. Притежава чудесни ползи за здравето, но и има свойството да прогонва комарите. Може да се отглежда в саксии на балкона или в кухнята. Така ще имате постоянна бариера срещу насекоми, но и ще имате фантастична прясна билка за вашите ястия на една ръка разстояние. 

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате

Босилек 

Вие може да обичате аромата на босилека, но комарите определено не го харесват. Ако си гледате босилек в саксия, за да приготвяте вкусни гозби с него, ще имате още една полза от тази подправка – тя ще гони комарите от дома ви. 

Лимонова трева 

Лимонената трева е подобна на цитронелата и ароматът ѝ прогонва комарите. Тя е напълно годна за консумация и може да се добавя в различни ястия, както и да се приготвя чай от нея, топъл или студен. Лимонената трева е широко използвана в азиатската кухня. 

3 растения, които прогонват кърлежи и бълхи от градината

Мента 

Ментата е добре позната в нашата кухня и култура. Тя е превъзходна подправка и билка с множество свойства. Приятният ѝ свеж аромат е чудесен за хората, но отблъскващ за комарите. Можете да отглеждате мента в саксия или в градината, за да се радвате на чудесните ѝ свойства. 

Коментирай