За дома

Бърз домашен сироп от малини

Сами можете да си приготвите невероятен сироп, в домашни условия

20.07.2022г. / 15 15ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Приготвянето на зимнина е традиция, която сякаш остана на заден план – в днешни дни много по-лесно е просто да отидеш до магазина и оттам да вземеш всичко необходимо. Но на каква цена? Не можем да имаме доверие на търговците, че ще са честни с нас на 100%, пък и не сме експерти по храните, за да можем да разгадаем всички съставки на етикета.

В старанието си да осигурим по-качествени храни и напитки за нашето семейство, ние сме склонни дори да плащаме и по-висока цена. Всичко това обаче не е необходимо – можем сами да си приготвим невероятно вкусен сироп от малини, в удобството на нашия дом.

Ако се притеснявате, че сиропът ще има много захар – можете да го приготвите и с по-малко количество или просто да разреждате с повече вода. Забравете за кратко за диети и прием на захар. Насладете се на домашна напитка без консерванти, оцветители и канцерогенни подсладители, така както са го правили нашите баби и майки.

Можете да използвате сиропа и за направата на домашна малинова лимонада, или като част от летните коктейли.

Нетърпеливи сте да разберете какво ви е необходимо? Ето ги и съставките:

  • 1 кг малини;
  • 500 мл вода;
  • 1 ч. л. лимонена киселина;
  • парче тензух (или друг памучен плат, подходящ за прецеждане);
  • голяма купа или гевгир;
  • тенджера;
  • бутилки с капачки на винт (може и бурканчета).

Първата стъпка от приготвянето на сиропа е измиването на плодовете. Поставете ги в купа. След това залейте с водата, в която предварително сте разтворили лимонената киселина. Оставете сместа на студено за 24 часа. Разбърквайте от време на време. След едно денонощие, разбъркайте за последно, и отделете сока – ще направите това като прецедите през марля или тензух и тенджера (или гевгир). В плата трябва да останат сухите плодове.

Свързани статии

Сокът, който остава след изстискването ще ни е нужен за нашия сироп. Добавете към него захар, в съотношение 1:1 (захарта да е равна на количеството сок). Изсипете в бутилки (или бурканчета) и съхранявайте в хладилник. Така приготвеният сироп ще е годен за консумация до няколко месеца.

Ако искате да увеличите трайността му, след като го налеете в бутилки, можете да го стерилизирате. Това се прави много лесно – просто поставяте бутилките със сиропа в тенджера, изсипвате вода и оставяте да заври. Варите 10-15 минути. Целта е капачката след изстиване да „хлътне“ – това ще ви гарантира по-голяма трайност. Съхранявайте на хладно – в мазе или хладилник. Ако няма достатъчен вакуум, капачките може и да не хлътнат. Преди консумация добавете вода – в зависимост от това колко сладък искате да бъде вашият сок. Можете да използвате и за сиропиране на сладкиши. Да ви е сладко!

Вижте още:

Коментирай