За дома

Домашна избелваща паста за почистване

Хитър трик за дома без търкане и агресивни препарати

27.09.2022г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването вкъщи и прането на силно замърсени дрехи може да е голямо приключение. Невинаги се получава, както ви се иска. Въпреки усилията, домът ви може да не заблести, както сте очаквали. Повечето упорити замърсявания в банята, кухнята или по дрехите изискват много търкане и употреба на агресивни препарати. 

Лесен трик за почистване на загоряла фурна с лимон

За да си спестите всички тези главоболия, направете си домашна избелваща паста, с помощта на която да почистване бързо и лесно плочките в банята, мивката, печката. Можете да перете дори силно замърсените кухненски кърпи, парцали, а защо не и боядисани от обувки и мръсотия чорапи. 

Можете да си направите универсален препарат с избелващ ефект, който ще ви е от полза в домакинството. Имайте предвид, че не е подходящ за всички видове тъкани и дрехи, тъй като може да увреди цветовете и текстурата им. Но пък е много подходящ за чорапи и боядисано памучно бельо. 

Бърз трик за почистване на миялната машина

Какво съдържа избелващата паста за почистване: 

  • 5 супени лъжици горчица на прах;
  • 2 супени лъжици сода за хляб; 
  • 1-2 супени лъжици оцет;
  • 60-70 мл течен сапун или препарат за съдове. 

Разбъркайте съставките много добре, докато се разтворят и смесят напълно. Когато сте сигурни, че са добре разбъркани, добавете 1-2 супени лъжици ябълков или бял винен оцет. Разбъркайте отново. 

3 лесни трика за почистване на остатъци от восък

Получената паста не може да се съхранява за много дълго време, тъй като губи активните си вещества и ефектът ѝ отслабва. По възможност приготвяйте от нея в моментите, в които ви е нужна, за да употребите количеството. Можете да намалявате пропорциите за по-малки количества. 

Свързани статии

Избелващата паста е подходяща за почистване на кухненски плотове, загорели котлони, всякакви дръжки, по които са полепнали упорити замърсявания, пластмасови повърхности, смесители, мивки, плочки. Можете да почистите също загорели съдове с упорити остатъци от храна. 

Кои препарати за почистване да не смесвате никога?

Нанесете малко количество от сместа върху замърсената повърхност и разтрийте с гъба или микрофибърна кърпа. Повторете няколко пъти, ако не се повлиява веднага. След това избършете с чиста мокра кърпа. 

Трик за почистване на кожен диван – прави го като нов!

Ако ще използвате сместа за дрехи, втрийте малко от пастата в тях, оставете да подейства около 30 минути, след това изперете. В случай, че петната все още не се премахват, повторете. 

Коментирай