За дома

Нов живот за старите вещи

04.03.2008г. / 17 19ч.
Вергиния Генова
Нов живот за старите вещи

Нека отново продължим темата за това, какво можем да направим с боклука или по-точно с онези непотребни вещи, които вече не използваме.

Бижута, които са излезли от мода и най-вероятно в близките десетилетия ще са неактуални; колани, които са се скъсали; стари кожени чанти; останали прежди по едно толкова малко клъбце, че не може да се оплете нищо и т. н. и т. н. Такива предмети, някои от нас директно хвърлят в първата кофа за боклук, други грижливо прибират в кутийки и чекмеджета. Но гардеробите определено не изпълняват ролята на сметища, така че идва момент, когато подобни стари нещица се запътват към контейнера.

Всъщност има начин да им дадем втори шанс и втори живот.
И ние понякога се чувстваме стари, изхабени и никому ненужни и тайно копнеем за втори шанс, нещо хубаво да ни се случи и да започнем на чисто по нов начин. Докато размишляваме над тези философски проблеми можем да дадем втори шанс и на старите си вещи, да опитаме да ги превърнем в абсолютно нови неща. Възможно ли е ?! Стига да имаме свободно време и желание. Някой хора шият гоблени или плетат чорапи, за успокоение. Да създадеш нещо от нищо също може да ни донесе удовлетворение и да ни подейства разведряващо и отморяващо.

Всичко, което трябва да направим е просто да намерим тези стари непотребни вещи, а ако нямаме навик да ги събираме, то винаги, когато решим, че нещо е за изхвърляне да го слагаме в едно кашонче или торбичка. И когато ни дойде музата, когато искаме да сътворим нещо или просто да позанимаваме децата в следобедните часове, можем да поразгледаме колекцията от плюшкинови непотребности.

Маската за коса е свършила, можем да облицоваме кутийката и да я превърнем в чисто нова кутийка, в която да държим например копчетата или кламерите. Децата могат да си направят моливник, от консервената кутия от грах или царевица. Така или иначе ще дадем пари, за да купим моливник – може би ще е китайски, няма да струва много, но ще е пропътувал хиляди километри и най-вероятно ще е пластмасов, за който еко защитниците ще твърдят, че застрашава цивилизацията. Наистина може да е красив, но така и така имаме достатъчно вещи у дома, за да колекционираме още една, която най-вероятно скоро ще отиде също на боклука.

Но замисляли ли сте се, че ако даваме нов живот на старите предмети ще изхвърляме много по-малко боклук и така ще допринасяме наистина за опазването на околната среда? Наистина това ще е капка в морето, но пък ще ни накара да се чувстваме по-добре, затова че и ние сме създали нещо хубаво. А не на последно място ще възпитаме децата си по този начин – да мислят преди да купуват джунджурий и преди да изхвърлят боклуци.

Ако идеята сами да направите сувенири не ви се струва безумна, ако искате да спестите пари и чист въздух, ето няколко много лесни начина да направите вълшебни неща от стари кутии. Няма нужда дори да събираме кутии, защото на седмица ни се налага да изхвърляме по няколко: пластмасови, метални, стъклени.

Най-лесно ще бъде, ако използваме двойно залепващо се тиксо и силиконово лепило, което се нанася посредством загряване в силиконов пистолет. Облепвате кутията с двойно залепващото тиксо и върху него залепвате избраната прежда, плат или кожа; а децата ще се забавляват и ако използват хартия )стари списания, опаковки от подаръци, гланцово блокче). След като претапицирате кутията, остава да я украсите, използвайки мъниста от старите гердани. След съвсем малко упражнения, можете да сътворите не по-лоши сувенири от тези на сергията, покрай която минавате всеки ден. Може да си изработите всякакви уникати: кутии, в които да държите кафето, подправките или оригинален подарък, за човек, който би го оценил.

Можете да украсите бутилката алкохол, която искате да дадете на някого или да използвате колекцията от сантиментални неща, за да опаковате нестандартно нечий подарък. Така и така няма какво да ги правите, няма смисъл да ги пазите, а да ги дадете на някой беден роднина или приятел си е направо обидно. Затова помислете, все пак може да измислите ново приложение за старите вещи, така че във века на еднократната употреба да си дадем още един шанс.

Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
Diana ( преди 11 години )
Статията е супер с повече фантазия всяка жена може да направи много ефектни сувенири от стари неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
Ами Бени то за всеки средно интелигентен човек, за каквито се имат българите е ясно как се прави - толко ли не можеш да се сетиш как да омотаеш едно бурканче с конец, та трябва и да ти покажат. Те белите страни вече се чудят за какво да пишат и да се намират на работа ти описват всички детайли, пък тук има толкова много неказани неща, а и нали българите не са толко прости. Но след подобно изказване се замислям вече.А и децата се сещат как да го направят - то идеята е важна - подрпобностите са за такива *** като в белите страни. Явно ги има и у нас - дето всичко трябва да им смелиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
beni ( преди 11 години )
statiata e ala-bala.niama nikakvi konkretni predlojenia,a samo idei.v belite strani nagledno ti pokazvat stupka po stupka kak se pravi. iavno zapulvat prostransxtvoto v stranizata s alabalizmi.daje vijdam,che ima koi da im se vuzhishtava.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Лили ( преди 11 години )
Прекрасна статия. Добре е в "Аз, жената" да има повече статии, свързани с реалния живот на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар